Search
Close this search box.

Почињу припремни радови за градњу ХЕ „Бук Бијела“

Постављањем камена темељца, у понедјељак 17.маја, почињу припремни радови за изградњу Хидроелектране „Бук Бијела“ коју ће заједно финансирати електропривреде Србије и Српске у износу око 220 милиона евра, најавио је министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић након састанка са начелником општине Фоча Миланом Вукадиновићем. Изградњом “Бук Бијеле”, која би требала да траје пет година, биће отворено ново енергетско поглавље изградње великих енергетских објеката јер ће се након ове градити још двије хидроелектране на горњем току Дрине – “Фоча” и “Паунци”.

Послије више од пет деценија владе Српске и Србије крећу са реализацијом пројекта изградње ХЕ „Бук Бијела“. У заједничком предузећу Хидроенергетски систем “Горња Дрина” предузеће “Електропривреда Србије” имаће удио од 51 одсто, а “Електропривреда Републике” Српске 49 одсто.

-Планирано је да се повећа инсталисана снага са 93 на 115 до 120 мегавата, што ће дефинисати главни пројекат. Вриједност пројекта је око 220 милиона евра, према садашњој процјени, а могуће је да буде неких помјерања у вриједности. Од највећег значаја је да ће ова хидроелектрана бити изграђена-рекао је министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

Осим што ће, према оцјени струке ХЕ „Бук Бијела“ бити једна од најсиплативијих фабрика струје у Европи, од великог значаја је опредјељење да је заједно граде електропривреде Српске и Србије, што према Ђокићевима ријечима, представља гарант економском расту и развоју двају братских земаља.

-Врло је важно напоменути да ће на отварању радова бити присутни предсједници влада и министри енергетике Србије и Српске и други званичници, а тог дана биће одржана заједничка сједница двије владе. Велики догађај и за Фочу, и за Републику Српску-навео је Ђокић.

Ресорни министар подсјетио је да се годинама уназад са сумњом говорило о „Бук Бијелој“, супротстављања и оспоравања било је са више страна. У посљедње вријеме најгласнија оспоравања стижу из Федерације БиХ.

-Жао ми је што се неко буни против овог пројекта, што му смета економски раст и развој. Не разлог зашто то неки људи у Федерацији БиХ оспоравају. Овај пројекат ће допринијети развоју читаве државе, не само једног града и једне регије. Окреће нас ка будућности, која подразумијева сарадњу, договор, заједничко учешће, а са циљем да нам народ живи боље, без обзира да ли живи са ове или оне стране Дрине. Сарадња Србије и БиХ је од кључног значаја за будућност и кроз овај пројекат се то на најбољи начин потврђује-рекао је Ђокић.

Поред `Бук Бијеле`, у саставу пројекта Горње Дрине, су и ХЕ `Фоча` и ХЕ `Паунци`, инсталисане снаге 44,15 мегавата,односно 43,21 мегавата. Укупна вриједност заједничког пројекта Српске и Србије је око 520 милиона евра. Осим тога, Влада Српске планира и да у другој половини љета почне изградњу три мање хидроелектране на ријеци Бистрици, чија је планирана вриједност 102 милиона евра.

-Наш циљ и жеља је да у изградњи ових електрана учествује што више домаћих компанија и да буде што више запослено локалног становништва, а процјена је да је потребно минимум 500 радника током градње-истакао је Ђокић.

Вишеструку корист од градње ХЕ „Бук Бијела“ имаће општина Фоча и њено становништво.

-Радује ме да ће се повећати инсталисана снага и капацитет што ће донијети економске бенефите нашој општини. Оно на чему смо инсистирали и што тражимо је да се у процес градње укључи што више домаће радне снаге, а и након тога имамо обећање да ће велики број породица добити запослење-рекао је начелник општине Милан Вукадиновић.

Први човјек општине наглашава да ће се средства која се буду сливала у општински буџет од рада ХЕ “Бук Бијела” улагати у градњу и одржавање локалне путне и остале инфраструктуре, те да ће сама градња покренути велики инвестициони циклус у овој локалној заједници.

Поделите: