Search
Close this search box.

ЛАЖИМА ДО ПОВЈЕРЕЊА

РЕАГОВАЊЕ

ЛАЖИМА ДО ПОВЈЕРЕЊА

 У представљању свог програма за долазеће локалне изборе („Глас Српске, 28.октобар), кандидат СДС и ПДП за начелника општине Фоча је, с циљем прикупљања повјерења грађана и добијања њихових гласова,  изнио више крупних неистина и лажних оптужби на рачун актуелног Начелника и извршне власти.

Кандидат каже „да је општина јако задужена“ и да се „тај дуг не може ни измјерити“. Тврди, такође, да је за изградњу водовода неконтролисано „утрошено 20 милиона КМ а за изградњу Дјечијег обданишта са 1500 метара квадратних пет милона КМ“.

Ништа од онога што је кандидат рекао није тачно.

Ево чињеница.

Општина Фоча је једна од најмање задужених општина у Републици Српској са стопом задужења око 9%. „По начину располагања Буџетом општина Фоча може бити примјер многим општинама у Републици Српској,“ изјавила је медијима министар финансија у Влади Републике Српске, приликом недавне посјете. (Ваљда је то финансијски ауторитет коме се вјерује). Одборници СО сваке године разматрају и усвајају Информацију о  задужености општине о чему је  и јавност упозната.

Грађани Фоче знају, јер смо их о томе више пута информисали, да смо  за изградњу примарног и секундарног водовода утрошили 3,5 милиона евра, односно око 7 милиона КМ, у чему су грантовска- бесповратна, донаторска средства ЕУ 35%. Ријеч је о међународном пројекту који се реализује посредством Министарства финансија, које расписује тендер, бира извођача и плаћа за извршене радове. Средства пројекта води Министарство финансија, а не локална заједница.

Када је ријеч о Дјечијем обданишту, у коме има мјеста за 250 малишана, с поносом истичемо да је то објекат будућности и охрабрења за све младе људе. За његову изградњу, општина је, на основу одлуке Скупштине, подигла кредит у износу од 2,5 милиона КМ, а додатних 700.000 за унутрашње опремање из емисије обвезница. Објекат има 2000 квадрата корисне површине и 1000 квадрата уређених подрумских просторија.

Актуелна власт је градила и изградила: Студентски дом, Богословски факултет, Храм, мост, Обданиште, зграде за борце и социјалне категорије, водовод, путеве, асфалтирала улице, реновирала Болницу, СД „Партизан“, обнављала кровове и фасаде, градила куће, доводила струју и воду у села… Актуелна власт помаже социјалне категорије, удружења и асоцијације, подржава пољопривреднике, финансира спорт, културу и много тога.

Буџет општине Фоча је стабилан и ликвидан на дневном нивоу. Општина уредно измирује све своје обавезе, никоме не дугује и нема судских спорова.

Начелник општине и извршна власт раде по закону, поштено, одговорно и домаћински.

Кандидат СДС и ПДП за начелника општине Фоча грађанима  обећава да ће радити све супротно постојећем стању“.

Нема разлога да му не вјерујемо.

 

Фоча, 29.10.2020. године

НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ

                                                                             Радисав Машић

        

 

Поделите: