Search
Close this search box.

Посао за осам младих до краја године

Осморо младих из Фоче потписало је данас уговоре о запослењу до краја године код шест локалних послодаваца у оквиру пројекта “Практична обука и стручно оспособљавање”. Вриједност пројекта који спроводи сарајевска невладина организација „Прогрес“ у сарадњи са општином Фоча је око 21 000 марака, а млади ће стећи могућност стручног усавршавања и дужег запослења.

Тридесетједногодишњи Радислав Матовић добио је прилику да се, у наредних пола године, обучи за посао књиговође у Агенцији рачуноводствених услуга “Милановић”. Вјерује да ће успјети да покаже своје знање.

-Овај посао ће ми значити много у даљем усавршавању и трудићу се да оправдам очекивања послодавца-рекао је Матовић.

Средства за плате радника обезбјеђују Општина Фоча и Удружење „Прогрес“ из Сарајева, док је уплата доприноса и пореза обавеза послодаваца.

-Сви који су потписали уговоре почеће да раде од 1. јула и имаће редовне плате. Од првог дана смо прихватили овај пројекат јер је до сада кроз њега посао добило 64 младих људи из Фоче. Радује ме чињеница да је од укупног броја корисника до сада, њих 60 одсто задржано у сталном радном односу. То нам је био добар показатељ да тако требамо да наставимо и ми смо сваке године учествовали са финансирањем четири плате за четири младе особе-рекао је Машић.

Поред прилике да стекну радне вјештине и остану запослени, младима се кроз овај пројекат нуди прилика да постану конкурентнији на тржишту рада, каже координатор пројекта испред Удружења “Прогрес” Елвир Чаушевић.

-Важно нам је да имамо ангажоване послодавце који су свјесни да између нашег програма и осталих програма запошљавања постоје одређене разлике. Заиста се води рачуна о менторству. Трудимо се да тих шест мјесеци буде корисно за све и да након тога млади људи буду особљени у својој струци и конкурентнији на тржишту рада-рекао је Чаушевић

Поред Фоче, пројекат се од 2012. године спроводи у још девет општина у БиХ уз подршку њемачке фондације „Крила наде”.

Поделите: