Search
Close this search box.

Сутјеска- симбол несаломивог духа бораца за слободу

У Долини хероја на Тјентишту данас је обиљежено 77 година од Битке на Сутјесци у којој је у Другом свјетском рату Народно-ослободилачка војска Југославије успјела да се извуче из обруча шест пута бројнијег њемачког окупатора, при чему је погинуло више од 7.000 југословенских бораца за слободу.

Спасоје Лубарда са Цетиња, коме је на Сутјесци погинуо брат Љубо, Долину хероја редовно посјећује од 1958. године.

„Мој брат је био међу тежим рањеницима, међу хиљаде њих, који су овдје оставили своје кости. Они се заборављају, што је жалосно, јер Битка на Сутјесци је велика епопоја. Овдје је погинуо највећи југословенски јунак Сава Ковачевић, а овдје је рођен највећи косовски јунак Милош Обилић“, прича Лубарда.

Погинулим саборцима поклонио се и пуковник авијације ЈНА у пензији Зденко Дупланчић /91/ из Београда, иначе родом из Сплита,који није учествовао у Бици на Сутјесци, али је је као борац Прве пролетерске бригаде прошао бројна ратишта.

„За мене је моја домовина и Босна и Република Српска и све наше бивше југословнеске републике. Ми се овдје нисмо дијелили“, истакао је Дупланчић.

У делегацији СУБНОР-а Србије на Тјентиште је и ове године дошао и аутор споменика Битке на Сутјесци деведесетдвогодишњи Миодраг Живковић.

„Споменик је рађен да вечито прича о великом подвигу партизанских јединица. Његова симболика је продор и победа“, рекао је Живковић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић навео је да је посебно битно да се обиљежава годишњица ове славне битке, јер постоје, како је истакао, неофашистичке снаге које су у посљедње вријеме охрабрене.

„Морамо да шаљемо са ових просотра јасну антифашистичку поруку, да причамо о злу које је фашизам нанио Европи и читавом свијету“, рекао је Милуновић.

Због мјера заштите од вируса корона ове године је изостао уобичајени културно-умјетнички програм, а био је ограничен и број посјетилаца.

Вијенце и цвијеће на спомен костурницу у подножју споменика Битке на Сутјесци положиле су делегације Владе и Народне скупштине Републике Српске, предвођене министром Милуновићем, изасланик српскг члана Предјседништва БиХ Бошко Томић, начелник општине Фоча Радисав Машић, представници два Субнора- из Србије и Српске, те поштоваоци партизанског покрета из земаља бивше Југославије.

Поделите: