Search
Close this search box.

УСАИД и Општина Фоча настављају подршку „Трачку наде“

Директор Америчке агенције за међународни развој за БиХ (УСАИД) Ненси Еслик, заједно са министром спољне трговине и економских односа БиХ Сташом Кошарцем и начелником општине Фоча Радисавом Машићем, посјетила је фочанско удружење „Трачак наде“, а поводом пет година подршке Америчке владе мрежи сервис центара за породице са дјецом са тешкоћама у развоју у БиХ.

У седам сервисних центара у БиХ, који су основани на иницијативу и уз финаснијску подршку УСАИД-а, 1.100 породица дјеце са тешкоћама у развоју има свакодневну подршку стручних лица.

Есликова је након састанка у „Трачку наде“ истакла је да је ово удружење успјешан примјер како група грађана може да донесе промјену и унаприједи друштво.

 

-Добробит једног друштва се мјери начином на који се третира најрањивија популација, као што су породице дјеце са потешкоћама у развоју и подршка таквим породицама треба да укључи цијело друштво, како би се превазишле све баријере и омогућио њихов квалитетнији живот-рекла је она.

Есликова је изразила захвалност начелнику општине Фоча Радисаву Машићу, те приватном сектору у Фочи, на константној и дугогодишњој подршци и помоћи коју пружају Сервис центру „Трачак наде“ и додала да ће УСАИД наставити да помаже рад Центра.

-Планирамо да наставимо са пружањем подршке овом Центру. Рачунамо да ће се у догледној будућности наћи модел гдје ће и приватне фирме и општина учествовати како би центар могао независно и одрживо да ради-рекла је Есликова.

Од свог оснивања, прије десетак година, “Трачак наде” велику помоћ има од Општине Фоча, која им је обезбиједила и адаптирала просторије и пружила сталну финансијску помоћ.

-И оно што је веома важно је да смо овај ресурсни центар претворили у наставну базу Медицинског факултета, односно одсјека дефектологије и да овдје сваке године финасирамо четири дипломанта, чиме помажемо дјеци која овдје бораве. Осим тога са Универзитетском болницом Фоча склопили смо уговор о пружању физикалних терапија члановима „Трачка наде“. Родитељима, који су везани за своје дијете 24 стата дневно, омогућили смо да дјецу могу да оставе овдје и да могу нешто да ураде, а већина њих је на списку наших социјалних корисника-рекао је начелник општине Радисав Машић.

 

“Трачак наде” у Фочи у потпуности оправдава постојање јер је, захваљујући његовим активностима, видљив напредак у укључивању лица са тешкоћама у развоју у друштвене токове. Тренутно броје 116 корисника са подручја више општина југоистока Српске и Федерације БиХ. Још десет је на листи чекања којима, због недостатка простора, нису у могућности да пруже услуге. Све то без подршке донатора не би било могуће, каже руководилац Центра Јелена Вилотић.

– Искрено, надамо се наставку троипогодишње подршке УСАИД-а, јер се наш уговор са њима завршава 30. јуна. Што се тиче Општине Фоча, они су нам пружили максимум подршке. Надамо се да ћемо ријешити питање простора и да ћемо моћи да пружимо услугу свима којима је неопходно-рекла је Вилотићева.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац изразио је увјерење да ће УСАИД, као што је то у случају овог Центра, бити врло конкретан када је у питању развој туризма у Фочи, као и у санирању посљедица епидемије вируса корона у тој области.

 

-Са начелником Машићем данас сам разговарао и о могућностима да једна од грана туризма у Фочи буде здравствени туризам, имајући у виду болничке капацитете који су препознатљиви по стручности, али и нижим цијенама у односу на неке европске земље, а који би се увезали са капацитетима Националног парка „Сутјеска“. Мишљења сам да у том контексту Фоча може да буде лидер у региону, односно овдје у Републици Српској-рекао је Кошарац.

На састанку Кошарца и Машића разговарано је и о важности рјешавања пута Фоча-Шћепан Поље и другим инфраструктурним пројектима.

Поделите: