Search
Close this search box.

СО Фоча: Усвојен извјештај о извршењу буџета – претходна година најстабилнија

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су Извјештај о извршењу буџета за 2019. годину, према којем су укупна буџетска средства са расподјелом суфицита из претходне године у износу од 194.867 марака износила 13.434.422 КМ, док је потрошено 13.071.046, тако да је остварен суфицит од 363.376 КМ.

Начелник Одјељења за финансије Мирјана Давидовић навела је да је у прошлој години забиљежен раст властитих прихода и прихода од ПДВ-а. Забиљежена је највећа ликвидност на крају године од 1.100.000 марака, док је кумулативни дефицит избрисан.

Према њеним ријечима, у 2019.години 26 одсто расхода ишло је на лична примања, скоро исто толико на инвестиције, 17 одсто на материјалне трошкове и режије, осам одсто на социјалу, а осам и по одсто на отплату подигнутих кредита.

-У ову годину смо ушли са нераспоређеним суфицитом од 150.000 марака, највећом ликвидношћу од 1.100.000 КМ на жиро рачунима крајем године и захваљујући томе Општина Фоча је спремно одговорила на прву фазу пандемије вируса корона. Претходну годину памтићемо као једну од најпозитивнијих и стабилнијих како у погледу прихода, ликвидности, тако и трошења средстава. Неминовно је да ће посљедице пандемије бити много велике и утицаће како на привреду, тако и на локалне заједнице и државе-навела је Давидовићева.

Опозициони одборници критиковали су Извјештај о извршењу буџета за претходну годину наводећи да су средства намијењена за запошљавање и пољопривреду реализована половично, као и да грант за културу није реализован у потпуности. Упутили су критике да нису уврштени приходи општине од експлоатације шљунка на подручју Фоче.

На сједници је усвојен и Извјештај о трошењу буџетске резерве из буџета општине у протеклој години, према којем је општина утрошила укупно 100.000 марака буџетске резерве колико је и планирано прошлогодишњим буџетом.

Усвојена је и Одлука о утрошку ненамјенских средстава из 2019.године у 2020.години и расподјели максималног износа коригованог нераспоређеног суфицита из претходне године расположивог за потрошњу у текућој години.

Одборници су информисани и о кредитном задужењу Општине Фоча. У Информацији је наведено да је стање дуга општине по кредитном задужењу по основу доспјелих кредита 1.457.247 марака. Два највећа кредита општина је подигла за пројекат реконструкције водовода и изградњу новог објекта Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“.

Опозиција је критиковала што није јасно представљено колико је општина тренутно укупно задужена. Начелник финансија Мирјана Давидовић појаснила је да, уз кредит за водовод и дјечији вртић-чија отплата је пристигла у овој години, кредитна задуженост општине не прелази 11 одсто, што је далеко од  прописаних 18 одсто.

На сједници су усвојене и одлуке о утврђивању просјечних јединичних цијена радова комуналне и друге јавне инфраструктуре и уређења јавних површина и о висини накнаде за трошкове уређења градског грађевинског земљишта за 2020. годину.

Поделите: