Search
Close this search box.

СО Фоча: Усвојене олакшице за привреднике који нису радили током епидемије

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су данас, као вид ублажавања посљедица пандемије вируса корона и подршке привредницима, одлуку о ослобађању плаћања више комуналних накнада и такси за оне привредне субјекте који нису могли да обављају дјелатност због мјера заштите од заразе.

Овом одлуком прaвни субјекти којима је био забрањен рад током епидемије ослобођени су плаћања закупнине, комуналне и накнаде за коришћење јавне површине у пословне сврхе и таксе за ватрогаство, а моћи ће да остваре и субвенцију комуналне таксе за истицање пословног имена за 2020. годину.

Начелник општине Радисав Машић је навео је да је у свим локалним заједницама драстичан пад прихода и да су ово максималне мјере које су могли да предложе.

„Нас ће ово у локалном буџету коштати око 150.000 КМ мањка прихода. У овој ситуацији општина није могла више понудити“, рекао је Машић.

Приједлог одборника НДП-а Оливере Елез, да и они правни субјекти, који су током ванредног стања могли да раде, али су имали губитке због смањеног обима пословања, ослободе плаћања 50 одсто накнада и такси, није добио потребну већину гласова.

Одборник СНСД-а Горан Милић је напоменуо да је тешко направити одлуку која ће бити праведна за све правне субјекте, напоменувши да су оваком одлуком дискриминисани субјекти који пословне објекте нису узели под закуп од општине, већ од приватних лица и то по неповољнијим цијенама од општинских.

Начелник Одјељења за финансије Мирјана Давидовић рекла је да се настојало да се донесе праведна одлука, истакавши да би се општина, када би се обухватили и они субјекти који су радили током ванредног стања, морала одрећи око пола милиона марака прихода.

„Тако да смо се, ипак, фокусирали на она правна лица којима је био забрањен рад. Прва фаза пандемије је завршена, а друга фаза након пандемије је тежа и она значи велики губитак прихода у локалним и буџетима држава, тако да локалне заједнице не могу очекивати ни екстерне изворе прихода, а усочени су са великим падом својих прихода. У мају и априлу имамо милион марака мање прихода, од тога 500.000 од ПДВ-а, а остало од властитих прихода. Процјењујемо да ће пад бити и у јуну и јулу, што значи да смо суочени са губитком прихода од минимално милион и по марака“, истакла је Давидовићева.

Начелник Машић је додао да општина неће моћи да одржи све обавезе које је преузела, тако да слиједи штедња гдје год то буде могуће, а најавио је и да ће се на наредној сједници разматрати ребаланс буџета.

„У другим општинама одабрали су по двије од ове четири мјере олакшица за привреднике, а ми смо се одлучили на све четири. Ако бисмо ишли на проширење издвајања и за остале правне субјекте, буџет то не би могао издржати“, навео је Машић.

Поделите: