Search
Close this search box.

Британски амбасадор Филд и начелник Машић уручили помоћ старим лицима

Амбасадор Велике Британије у БиХ Мет Филд и начелник општине Фоча Рaдисав Машић посјетили су данас четири фочанске породице и уручили им помоћ у оквиру добротворне акције „Хитна асистенција за старије особе“ којом је за ову локалну заједницу обезбијеђено 250 пакета прехране и хигијене.

Фоча је једна од 15 локалних заједница у БиХ у којима су Одјељење за међународни развој британске Владе и Фондација ИКЕА, а посредством Католичког сервиса за помоћ ЦРС, обезбиједили помоћ за 8.500 корисника у 3.000 домаћинстава, чиме настоје да током пандемије вируса корона ублаже тешко материјално стање лица старијих од 65 година.

Осамдесетогодишња Рамиза Термиз из Паунаца код Фоче, која живи у заједници са породицама од сина и ћерке, каже да јој много више од саме помоћи значи посјета амбасадора и начелника.

„Нису нам тешко пале ове мјере заштите од короне, нити смо се чега бојали. Нас је седморо, обрађујемо земљу, држимо краву, овце, само што ја сада мање радим, дала сам отказ укућанима, нека они брину“, прича Рамиза.

Седамдесетосмогодишња Танкоса Рашевић из насеља Патковина, која живи са сином и незапосленим унуком, срећна је што нису заборављени.

„Што наш народ каже, и дрво се на дрво наслања. Много нам значи овај вид солидарности и подршке, свима се много захваљујемо“, рекла је Танкоса.

Амбасадор Мет Филд је навео да осим директне материјалне помоћи, Велика Британија и на друге начине учествује глобалној борби против вируса корона.

„Учествујемо у подршци коју пружају Свјетска банка, ММФ, УН и друге агенције, те смо активно укључени у глобалне активности у проналсаку вакцине. Заједно смо у овоме и заједно ћемо се борити са посљедицама“, навео је амбасадор Филд.

Начелник општине Фоча Радисав Машић захвалио се британској амбасади, истакавши да током епидемије вируса корона, када су људи ограничени у кретању и привређивању, свака помоћ добро дође.

„Ово је само један од видова помоћи у Фочи. До сада смо на подручју наше општине лицима која су категоријама оних којима треба помоћи подијелили више од 1.000 пакета“, рекао је Машић.

Представник ЦРС-а Дебра Шомберг каже да је њихова мисија да помажу угроженим категоријама становништва, а да је током пандемије вируса корона повећан број оних којима је помоћ потребна.

„Људи су због пандемије изгубили много, остали су без посла, удаљили се од пријатеља и родбине. Ми смо жељели да помогнемо, у овом случају првенствено старијим особама које су биле ограничене у кретању током ванредног стања“, рекла је Шомберг.

Подјелу преосталих прехрамбених и хигијенских пакета, те летака са препорукама за заштиту од вируса корона обавиће радници и волонтери фочанског Црвеног крста.

Поделите: