Search
Close this search box.

Закључци Штаба за ванредне ситуације општине Фоча, на сједници 21.03.2020.

Поводом епидемиолошке ситуације са „ЦОВИД-19“-корона вирусом, а у циљу провођења мјера за спречавање и сузбијање заразних болести, те заштите и спасавања становништва, Штаб за ванредне ситуације општине Фоча, на сједници од 21.03.2020.године, је констатовао следеће:

1. Штаб констатује да се број лица која су у кућној изолацији, под надзором повећава, а да одређени број лица не поштује те мјере. То је разлог да се још једном апелује на сва лица која долазе из ризичних подручја, да се одмах јаве телефоном свом породичном љекару и да се досљедно придржавају препоручених мјера и кућне изолације.
2. Пет лица којима је на граници наложено да се јаве надлежној здравственој установи, ову мјеру нису испоштовали. Комуналној полицији је наложено, да у асистенцији са полицијом, та лица хитно пронађе, наложи им мјере кућне изолације и прекршајно казни.
3. С обзиром да у сусједној општини имамо регистровану појаву вируса корона, а комуникација са људима из овог подручја је евидентна, опрез и строго придржавање прописаних мјера је неопходна.
4. Општина Фоча наставља активности дезинфекције свих јавних површина и објеката како у граду, тако и у насељима Брод и Миљевина, као и активности на прању улица. Позивају се представници заједница етажних власника да изврше чишћење својих хаустора, стубишта и лифтова, како би се могла извршити планирана дезинфекција, која се договара са службом цивилне заштите. Дежурни број телефона је 058/210-744 (од 07,00 до 18,00 часова).
5. Служба цивилне заштите ће интензивирати сарадњу са заједницама етажних власника и повјереницима цивилне заштите око обављања послова дезинфекције стамбених зграда, а након тога ће заједнице наставити обезјеђење редовног чишћења стубишта и других заједничких просторија у зградама.
6. Наставља се акција редовног прања улица, тргова, тротоара и дјечијих игралишта, уз ангажовање већег броја возила за провођење те активности.
7. Наложено је предузећу које се бави системом гријања у граду, да појача одвоз шљаке са мјеста гдје је одлаже, како би се мјере прања јавних површина могле адекватно поводити.
8. Сугерише се свим грађанима да појачају мјере хигијене и да, након завршетка дезинфекције, наставе проводити редовно чишћење и провјетравање својих простора.
9. Скраћује се радно вријеме за све апотеке од 07,00 18,00.
10. Апелује се на све грађане да приликом чишћења својих посједа не врше неконтролисано паљење ватре, а предсједници приградских и сеоских мјесних заједница се моле да такође упозоре своје грађане о овој опасности изазивања пожара.
11. Рад општинских инспекцијских служби се проводи и појачава.
12. Сва окупљања већег броја лица и на отвореном простору, као и у затвореном, су забрањена и полиција ће проводити контролу ове мјере.
13. Центар за социјални рад и Црвени крст настављају комуникацију са предсједницима мјесних заједница и старим, болесним и угроженим лицима, која немају другу помоћ.
14. Сервиси за поправку кућних апарата ће наставити са радом и бити на услузи здравственим установама, ради неометаног функционисања и свим грађанима којима је то неопходно, радиће од 07,00 до18,00, сем недељом.
15. Институт за јавно здравство – регионална канцеларија Фоча ће обезбиједити ПУ Фоча дио заштитне опреме за рад у овим условима.
16. Општински штаб ће се обратити дописом Фонду здравствене заштите, подружница Фоча, да обезбиједи минималан и адекатан процес рада, како би задовољили потребе грађана за неопходним услугама.
17. Лица која се затекну на подручју наше општине, а према епидемиолошким индикацијама захтијевају мјере изолације, ПУ Фоча ће провести хитно до шатора који су подигнути у близини границе.

Фоча, 21.03.2020.године

Након доношења одлуке од стране Републичког штаба за ванредне ситуације о увођењу полицијског часа од 20.00 до 05.00, сви који се не буду придржавали прописане мјере, биће кажњени новчано или казном затвора.


Закључци Штаба за ванредне ситуације општине Фоча, на сједници 21.03.2020.

Поделите: