Search
Close this search box.

Затворен колективни центар у Миљевини- добили кров над главом након више од 20 година

У фочанском насељу Бараковац данас су уручена рјешења о коришћењу станова за 32 породице које су недавно уселилиле у двије нове зграде, изграђене у оквиру два програма стамбеног збрињавања.

За расељена лица која су боравила у колективном центру у Миљевини изграђена је зграда са 20 станова, а у зграду одмах поред ње, са 12 станова, уселиле су социјално угрожене породице.

Оба објекта, са опремањем, кошатала су два милиона марака.

Зграда са 20 стамбених јединица финансирана је кредитним средствима из програма “Затварање колективних центара и алтернативног смјешатаја у БиХ“, док је зграда са 12 станова изграђена донаторским средствима из Регионалног стамбеног програма, а у израдњи оба објекта општина Фоча је учествовала са 200.000 КМ.

Огњен Милошевић је 1996. године, након Дејтонског споразума, из Некопа код Горажда са родитељима избјегао у Миљевину гдје се оженио и добио троје дјеце, a сада је коначно његова седмочлана породица дочекала да има услован дом.

„У колективном центру у Миљевини били су лоши услови, велика влага, ово је сада баш добро, боље десет пута. Добили смо комплет опремљену кухињу, купатило, трпезаријски сто, два кревета, ормаре и гријање“, срећан је Милошевић.

У новим зградама, након вишегодишњег плаћања кирије, скућила се и породица Петра Максимовић, младића са тешкоћама у развоју.

Његова мајка Ранка каже да су презадовољни новим домом чија је површина 60 метара квадратних.

„Живјели смо као подстанари и након 25 година коначно смо добили стан“, каже Максимовићева.

Рјешења о коришћењу станова корисницима су уручили министар за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац, начелник општине Фоча Радисав Машић, вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић и шеф Одјељења за друштвени развој и прекограничну сарадњу при Делегацији ЕУ у БиХ Ђанлука Ванини.

Боровчева је навела да се стамбени објекти намијењени затварању колективних центара граде кредитним средствима, за која се БиХ задужила, а које ће враћати ентитети.

„Знатан дио средстава обезбиједиле су локалне заједнице путем инфарструктуре и свих потребних дозвола. Оно што желим да нагласим је велика агилност и посвећеност начелника општине Радисава Машића, који је много допринио да ове двије зграде буду направљене“, рекла је Боровчева.

За Регионални стамбени програм она је навела да не би могао бити реализован да није било помоћи сусједних држава Србије, Хрватске и Црне Горе, те да није било пројекта на нивоу БиХ.

„Локалне заједнице су највише на добитку, јер зграде остају њима у власништву, прављене су по типу социјалног становања и даље је велика брига на локалним заједницама. Желимо на овај начин да покажемо солидарност и заједништво, да кажемо да нико не може сам да заврши дуготрајни процес расељења, да није било донатора, државе, ентитета, локланих заједница“, истакла је Боровчева.

Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић рекао је да је ово најбоља промоција Закона о социјалном становању Републике Српске.

„Обје зграде ће прећи у власништво општине Фоча, а лица која данас буду усељена у ове станове можи ће да их користе за живота, а након тога заједно са општином договарати или даље кориснике или останак других чланова породице након смрти носилаца домаћинства“, рекао је Аћић.

Начелник општине Радисав Машић је навео да је на овај начин распуштен колективни центар у Миљевини.

„Људима који су у колетивном центру провели 20 година уручујемо кључеве нових станова који су опремљени са свим оним неопходним за живот, тако да само могу понијети прибор и личне ствари. Исто тако, први пут смо
направили 12 станова за социјално угрожене породице, чиме смо ријешили оне најприоритетније случајеве”.

Он је изразио очекивање да се изградњом ове двије зграде не завршава процес стамбеног збрињавања социјално угрожених породица.

„На принципу заједничког учешћа мислимо да радимо и даље и надамо се да ћемо и у наредној години моћи да конкуришемо да добијемо још једну зграду у коју бисмо смјеститли десетак породица“, рекао је Машић.

Шеф Одјељења за друштвени развој и прекограничну сарадњу при Делегацији ЕУ у БиХ Ђанлука Ванини рекао је да је ово нови почетак за 32 породице, које добијају и приступ социјалним услугама и могућностима запошљавања.

„ЕУ ће наставити да блиско подржава овакве програме, јер је ово питање давање новог живота за људе. У оквиру Регионалног стамбеног програма већ смо БиХ дали 63 милиона евра, а земљама у региону више од 200 милиона евра“, рекао је Ванини.

 

Поделите: