Search
Close this search box.

Dan opštine Foča- Mašić: Velike investicije Vlade obećavaju dobru perspektivu

Svečanom sjednicom Skupštine opštine, na kojoj je načelnik opštine Radisav Mašić podnio izvještaj o radu lokalne uprave i najavio buduće planove, te dodjelom priznanja istaknutim pojedincima, u Foči je obilježen Dan opštine- 9. maj.

Načelnik Mašić je u izjavi novinarima nakon sjednice istakao da Foča ima stabilan budžet koji se racionalno troši i svake godine povećava.

Od većih investicija koje su u toku, on je izdvojio rekonstrukciju sekundarnog vodovoda u Foči i Miljevini, izgradnju nove zgrade obdaništa, završetak dvije stambene zgrade, koje će biti useljene za desetak dana, čime će se raspustiti kolektivni centri, te modernizaciju Univerztetske bolnice.

„ Pred nama su i velike investicije Vlade Srpske, koje će, kako se očekuje, početi na jesen, a to su izgradnja tri hidrocentrale na Drini i izgradnja puteva prema Šćepan Polju i Tjentištu. Sve je to razlog da Foča bude grad sa dobrom perspektivom“, rekao je Mašić.

Najveće opštinsko priznanje- Povelja opštine posthumno je dodijeljena Zdravku Krsmanoviću za poseban doprinos razvoju lokalne zajednice u oblasti infrastrukture, kao i u drugim oblastima društvenog i privrednog života.

Krsmanović, koji je preminuo 15. marta ove godine u 63. godini, bio je načelnik opštine u dva mandata, od 2004. do 2012. godine.

Na sjednici je istaknuto da je u tom periodu, između ostalog, počela izgradnja Hrama Svetog Save i Studentskog doma, izgrađeni Gradska dvorana, Akva park, rekonstruisani Gradski stadion, stadion u Donjem Polju i sala Gradskog pozorišta, pokrenut turnir Fudbal frends…

Dragica Krsmanović, supruga Zdravka Krsmanovića, koja je primila nagradu, zahvalila se odbornicima Skupštine opštine.

„Zdravko je dosta učinio za ovaj grad i nadam se da će sadašnje i buduće generacije, na dobrobit svih nas, koristiti objekte u kojima se ljudi sastaju i druže, a koji su izgrađeni njegovom inicijativom i ličnim zalaganjem. Kao Fočak, veoma mnogo je volio svoj grad i nije se želio odvojiti od njega, iako je imao mogućnosti“, rekla je Krsmanovićeva.

Na sjednici je dodijeljeno i  osam zahvalnica, kao i tri novčane nagrade.

Među dobitnicima zahvalnica su i policijaci iz Foče Nemanja Trivun i Đorđe Elek, koji su spasli dva dječaka na rijeci Drini.

Trivun kaže da nagrade uvijek prijaju i da daju motivaciju i donose energiju za dalji rad.

“To je dužnost i obaveza i za ubuduće da se trudimo, da razmišljamo o svojim postupcima, riječima i djelima, da opravdamo ovo priznanje”, rekao je Trivun.

Stefan Matović, mladić koji atraktivnim spotovima vježbanja u prirodi promoviše svoj kraj, jedan je od trojice dobitnika novčane nagrade.

„Nastavićemo i dalje da snimamo i nadamo se još boljim i ljepšim spotovima. Područje opštine Foča ima ogromne turističke potencijale i mi ovim video spotovima želimo to da pokažemo“, rekao je Matović.

Svečanoj sjednici, između ostalih, prisutvovali su i načelnici susjednih opština iz Republike Srpske, kao i delegacije prijateljskih opština i gradova iz Srbije i Crne Gore- Kragujevca, Užica, Herceg Novog, Pljevalja i Plužina.

Uoči Svečane sjednice delegacije opštine Foča i grada Kragujevca, kao i predstavnici Udruženja ratnih vojnih invalida, Boračke i Organizacije porodica poginulih boraca položili su cvijeće na spomenike iz dva posljednja rata. Cvijeće je položeno i na spomenik na Tjentištu.

Izvor: Radio Foča/ I. Janković

Поделите: