Search
Close this search box.

ПУШТЕНА У РАД МИНИ ХИДРОЦЕНТРАЛА “ЈЕЛЕЧ”

У МЗ Јелеч код Фоче озваничен је почетак рада истоимене мини хидроелектране на ријеци Говзи инсталисане снаге 4,85 мегавата са годишњом производњом до 18 гигават часова електричне енергије која ће допринијети побољшању електро-енергетског сектора РС и бољем искориштавању обновљивих извора енергије.

Инвеститор је компанија “Петрол” из Словеније која је у овај енергетски пројекат уложила око  6 300 000 евра.

-Усмјеравамо се стратешки у производњу електричне енергије из обновљивих извора. Захвални смо да смо као инвеститор добродошли у РС и вјерујемо да можемо узвратити добрим пројектима, наставком инвестирања у нове објекте у области енергетике и обновљивих извора , као и енергетске ефикасности-рекао је Рок Водник, потпредсједник компаније “Петрол”.

Хидроелектрану “Јелеч” у рад је пустио министар енергетике и рударства Петар Ђокић који је поручио да је изградња оваких  објекта од вишеструког значаја како за Фочу тако и за цијелу РС, те да се на овај начин даје велики допринос енергетској политици која је један од главних приоритета Владе Српске.

-Снажно подржавамо овакве инвестиције. У РС смо у посљедње три године пустили у рад скоро двадесет мини хидроелектрана, а у току је изградња још 14 хидроелектрана. Ускоро очекујемо расписивање јавног позива за избор партнера за изградњу хидроелектране Бук Бијела на коју се чека четрдесет година-рекао је Ђокић.

Од производње електричне енергије мини хидроелектране “Јелеч”, чија је изградња трајала двије године, моћи се се снабдијевати 4 000 домаћинстава. Значајан приход имаће и локална заједница.

-Ми очекујемо да ова мини хидроцентрала доноси корист локалном становништву у побољшању путне инфраструктуре, обезбјеђењу електричне енергије овог подручја, општина Фоча ће имати своју концесиону накнаду од овог пројекта, а РС нове потенцијале у хидроенергетици-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

 

Поделите: