Search
Close this search box.

КРОЗ ПРОЈЕКТЕ ЗАВОДА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ 78 ФОЧАКА ДОБИЈА ПОСАО

Путем различитих пројеката Завода за запошљавање РС чија вриједност премашује 400 000 марака 78 лица са подручја Фоче наредних засноваће свој радни однос у приватном и јавном сектору у наредних годину дана и на тај начин ријешити своје егзистенцијално питање. Међу новозапосленима највише је демобилисаних бораца и ратних војних инвалида, дјеце палих бораца и младих, а нису запостављене ни социјалне категорије.

Пројекат запошљавања и самозапошљавања „Заједно до посла“ који реализује Републички завод за запошљавање у Фочи ће показати добре резултате, јер ће четрдесет троје лица на основу тог програма добити посао:

-Од тога се највећи број односи на демобилисане борце ВРС прве категорије, њих 23, а везани су за програм самозапошљавања. Имали смо одређен број правних лица која су исказала захтјеве за запошљавање једног, два или највише три лица из ове категорија, а највише је одобрено предузећу „Ђомикс“ доо Фоча-рекао је Милош Милић, руководилац Бироа за запошљавање у Фочи.

Позитивно је ријешено и осамнаест захтјева правних лица која ће укупно запослити 26 приправника са високом стручном спремом која су се налазила на евиденцији Бироа  Фочи.

-Они ће у сљедећих дванаест мјесеци радити, одрађивати приправнички стаж, имати нето плату у износу од 500 КМ и стећу услов за полагање стручног испита након чега ће бити конкурентнији на тржишту рада-рекао је Милић.

Међу предузећима која ће отворити врата за високо образоване младе и омогућити им приправнички стаж истиче се фочанско предузеће „Техноградња“ које ће примити четворо приправника.

-Сва четири млада лица нису профила који су потребни овом предузећу, али знајући шта значи први посао младој особи, ми смо се опредијелили да примимо дипломираног правника, историчара, професора физичког васпитања и психолога који ће обављати послове у другим установама, а ми ћемо сносити све трошкове. Покушавам да наша дјеца која се намуче да дођу до дипломе на овај начин дођу и до свог првог посла и то је једини наш интерес-рекао је Саво Миловановић, директор предузећа „Техноградња“.

Осим борачких категорија и младих, кроз Програм запошљавања циљних група, прије свега жена у руралним подручјима, жена жртава насиља и лица којима недостаје до три године стажа за стицање услова за старосну пензију која активно траже запослење и пријављена су на евиденцију Бироа, девет лица добиће шансу за запослење.

Све то утиче да се број незапослених Фочака смањује из године у годину. Тренутно их је на евиденцији Бироа око 3 200. Подршку запошљавању пружа и локална управа у којој настоје да на све начине смањују број незаспослених.

-И ове године дали смо свој допринос у одређеним пројектима Завода за запошљавање, а осим тога отворен је конкурс за пријем нових радника у текстилно предузеће „Трендтекс“, та фабрика тренутно добро ради, редовно исплаћује плату, и мислим да би било добро да се младе жене пријаве и остваре шансу за посао. Осим тога у догледно вријеме биће шансе за запсолење и у погонима Индустријске зоне Брод на Дрини, а на прољеће слиједе нови пројекти који такође носе нова радна мјеста-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

И са фочанског Бироа позвали су незапослене да се јаве на конкурс за посао у текстилној фабрици „Трендтекс“ који је отворен до даљег.

 

Поделите: