Search
Close this search box.

БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ НАСТАВИО МИСИЈУ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА

Светом архијерејском литургијом, ломљењем славског колача и свечаном академијом Православни богословски факултет “Свети Василије Острошки” у Фочи прославио је крсну славу, Василијевдан. Четрдесет два дипломирана теолога , девет мастера и два магистра теологије добило је своје дипломе. Најбољим студентима додијељене су новчане награде.

Са просјеком оцјена 10,00 признање за најбољег на првом циклусу студија у овој години припало је студенту прве године, Сокочанину, Стојану Чупићу:

-Ово признање ме обавезује да у будућности покажем знатно више одговорности и ангажовања како бих у свом даљем школовању и изучавању науке постигао још више резултата-каже Чупић.

Са дипломом Богословског факултета у Фочи, Сокочанин Милош Јањић, стечено знање наставиће да преноси богословима у овдашњој Богословији Светог Петра Дабробосанског:

-Већ сам десет година у Фочи, Средњу богословску школу завршио сам овдје 2012.године, сада и дипломирао на факултету,  а благословом митрополита Хризостома од септембра ћу почети да предајем у Богословији Светог Петра Дабробосанског-рекао је Јањић.

Славећи свог небеског заштитника Богословски факултет напаја се његовим подвигом и свједочи још једно чудо Светитељево, чудо да једна школа у рату зачета, у миру дугогодишњим трудом уздизана сваким даном добија све више младих људи који је чине црквеном, академском и световасилијевском. Потврђује то и митрополит Дабробосански Хризостом истичући да је Богословски факултет наставио дјело Светог Василија, који је свједочио Бога живота у претешка времена.

– И факултет је настао у претешка времена рата и данас након 24 године свједочи добро ону науку Господњу које су проповиједали Свети Василије, Свети Сава и сви Божји угодници. Наставићемо да се бринемо да факултет још више напредује, прије свега у научном плану, на сваком добром пољу `Ријечи Божје`-рекао је Хризостом.

На једној од три високошколске установе Српске православне цркве тренутно знање стиче више од 300 студената из бројних земаља у окружењу и Европе, на три студијска програма и циклуса студија у Фочи и Добоју. Од 1994.године ово црквено училиште успјешно истрајава на путу развоја богословља, наставе и науке и стасава у препознатљив факултет са сопственим кадром и јаким националним обиљежјима:

-Доказ за то је и наша међународна сарадња са многим факултетима и универзитетима у иностранству, као и симпозијуми које организујемо, али и симпозијуми у другим земљама на којима наши професори учествују. Имамо врло компентентан кадар, који је гарант квалитета и свијетле будућности Богословског факултета-рекао је Владислав Топаловић, декан Богословског факултета.

У Фочи већ више од двије деценије расту и образују се будући свештеници и вјероучитељи што ову локалну заједницу сврстава у извор духовности и православља:

– Одавде теку двије ријеке богословља и иду свуда гдје живи српски народ проносећи оно основно – да љубав буде међу људима, да љубави и богословља никад не може бити превише-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

На свечаној академији златне плакете Факултета за допринос развоју ове високошколске установе уручене су директору Секретаријата за вјере Драгану Давидовићу, народном посланику Данијели Мрди и проректору Универзитета у Источном Сарајеву Сандри Ивановић.

-За 24 године, овај факултет је дао много квалитетних кадрова Српској православној цркви, а у интелектуалном и научном смислу и српском народу. Предстоји нам нови квалитет у раду – међународна сарадња и организовање великог симпозијума на јесен- истакао је Давидовић.

Орденом Светог Петра Дабробосанског, признањем Митрополије дабробосанске, постхумно је одликован професор Богословског факултета Милан Радуловић, који је преминуо прошле године.

Световасилијевска свечаност у Фочи започела је у храму Светог Саве служењем Свете архијерејске литургије коју је предводио митрополит Дабробосански Хризостом уз саслужење свештенства, након чега је у присуству бројних вјерника, званичника и гостију обављен и славски обред.

 

 

 

 

 

 

Поделите: