Search
Close this search box.

МИНИ-САЈАМ КРЕАТИВАЦА У ФОЧИ: РУКОТВОРИНЕ ОД ОВОГ ЉЕТА И НА ТУРИСТИЧКИМ ДЕСТИНАЦИЈАМА

На Градском тргу у Фочи данас је почео дводневни Мини-сајам креативаца, који је окупио 15 излагача из ове и општине Гацко.

На штандовима су изложени ручни радови од природних материјала – гусле, плоске, накит, украсне кутије, столњаци, одјевни предмети, магнети, разни сувенири, али и чајеви и сапуни од љековитог биља.

Лазар Зимоњић из Гацка, поред Фоче своје радове излагао је широм Републике Српске. На његовом штанду дах одузимају макете кућа и манастира рађене од камена и дрвета: „Често обилазим манастире и цркве и онда добијем инспирацију да те дивне грађевине направим од дрвета и камена у малом издању. Излажем своје радове широм Републике Српске, понекад се нешто и прода, али ово је прије свега моја љубав“.

Фочанка Ангелина Тешевић ручно изађује накит, наушнице, перле, огрлице, украсе за косу. Инспирација долази сама јер је ово омиљени посао, али додаје да се производи тешко пласирају на тржиште.

Материјале набављам на разне начине и волим да израђујем накит. Ово је мала средина, мала је и потражња, тако да продаја и није велика-казала је Тешевићева.

Туристичка организација Фоче овом традиционалном манифестацијом већ годинама подстиче креативни рад, тако да је све више Фочака који успијевају да уновче хоби.

“Организовали смо до сада пет новогодишњих, а ово је други прољећни сајам. То су углавном наши сарадници чије производе продајемо у нашим инфо-центрима, али имамо и других излагача”, рекла је директор Туристичке организације Фоча Љепосава Ђајић.

Она је навела да су ове године урађене нове преносиве изложбене тезге.

“Намјеравамо да у овој туристичкој сезони поведемо наше креативце на туристичке дестинације да би могли туристима продати своје производе”, додала је Ђајићева.

Отварању Мини-сајма присуствовао је и начелник општине Фоча Радисав Машић, који је позвао суграђане који се баве неким креативним послом да се придруже овој необичној групи.

“Нашим кративцима ћемо понудити простор на Тјентишту на обиљежавању Дана Европарка и годишњице Битке на Сутјесци, као и на другим манифестацијама. Њима је доступан инфо-центар Туристичке организације да би могли да продају производе, јер немају регистровану дјелатност”, рекао је Машић.

Сајам креативаца траје данас и сутра, а организован је у оквиру Мајских свечаности.

Поделите: