Search
Close this search box.

ФОЧА ДОМАЋИН ПОКАЗНЕ ВЈЕЖБЕ “ДРИНА 2018”: ЦИВИЛНА ЗАШТИТА ПОКАЗАЛА ВИСОК НИВО ОСПОСОБЉЕНОСТИ

Специјализоване службе Цивилне заштите показале су данас у Фочи, у вјежби “Дрина 2018”, да су одлично обучене за интервенције у ванредним ситуацијама и да располажу савременом опремом за спасавање.

Вјежби је присуствовао и предсједник Српске Милорад Додик, који је похвалио Цивилну заштиту и обећао да подршка ни убудуће неће изостати.

“Желимо да још више развијамо овај сегмент, да оспособимо и укључимо што више људи, не само професионалаца, него и оних који се изненада нађу у некој ванредној ситуацији. Да буду оспособљени да знају шта треба да учине да би свима помогли”, рекао је Додик.

Директор Републичке управе Цивилне заштите Миле Међед рекао је да је један од приротета набавка машина за деминирање.

“Са Владом Српске смо договорили да ћемо тај проблем ускоро ријешити, а и данас у разговору са предсједником добили смо обећање да ће помоћи, као што је и раније радио”, нагласио је Међед.

На лијевој обали ријеке Дрине симулиране су саобраћајне несреће – приликом превоза хемијских средстава и при слијетању аутомобила у минско поље, а затим и проналазак утопљеника у Дрини и вертикална евакуација сајлама на мост.

Вјежба се потом преселила на десну обалу Дрине у недовршени грађевински објекат, који је одабран за симулацију спасавања лица са крова поплављене зграде.

Спасавање са висине изведено је на два начина – хеликоптером и косом евакуацијом сајлама уз употребу пумпи за воду високог капацитета. Рониоци из Фоче, припадници Горске службе спасавања и Спасилачког клуба “Волф”, имали су задатак да искоче из хеликоптера и пронађу утопљеника. “То је била једна од најтежих тачака, вода је огромна, матица ја јака, али дали смо све од себе и вјежба је успјела”, рекао је један од ронилаца Ненад Иконић, који је и начелник Горске службе спасавања Српске.

Игор Шумар из Источног Сарајева шеф је деминерског тима Цивилне заштите, а његов задатак је и обука паса трагача.

“Овај посао радим већ 17 година. Мој задатак је да помогнем да Српска буде очишћена од мина”, рекао је Шумар.

У вјежби су учествовали фочански и бањалучки ватрогасци, деминери, рониоци, специјализовани тим за брза дејства, Горска служба спасавања, Хеликоптерски сервис, Црвени крст и фочански Дом здравља.

Начелник општине Фоча Радисав Машић нагласио је да су спасилачке службе из Фоче веома активне и одлично обучене.

“Имамо више оспособљених јединица за дјеловање у условима када је потребно грађанима, било да је ријеч о спасавању људи затрпаних снијегом, оних који су залутали у врлетима Маглића или Зеленгоре, било у спасавању од поплава”, рекао је Машић.

Вјежба, којој су присуствовали и министри индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, унутрашњих послова Драган Лукач и породице, омладине и спорта Јасмина Давидовић, завршена је смотром свих јединица и предајом рапорта предсједнику Српске Милораду Додику.

На свечаној академији Републичке управе цивилне заштите, која је прије показне вјежбе одржана у фочанском Градском позоришту, Златна значка за допринос јачању система заштите и спасавања уручена је предсједнику Српске Милораду Додику, а исто признање накнадно ће бити уручено премијеру Српске Жељки Цвијановић.

 

Захвалнице Републичке управе цивилне заштите уручене су, министру индустрије, енергетике и рударства Петру Ђокићу, Амбасади Француске, директору Полиције Српске Дарку Ћулуму, Сектору за ванредне ситуације Србије, начелнику општине Фоча Радисаву Машићу, шефу Тима за откривање експлозива при Цивилној заштити Игору Шумару.

 

Поделите: