Search
Close this search box.

ЂОКИЋ: ОВЕ ГОДИНЕ ПОЧИЊЕ ИЗГРАДЊА ХЕ “БУК БИЈЕЛА”

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић најавио је у Фочи да ће ове године почети изградња Хидроелектране “Бук Бијела”, која би, према процјенама, требало да кошта око 400 милиона КМ и биће 100 одсто у власништу Српске, односно компаније “Електропривреда Републике Српске”.

Нагласио је да су до сада двије кинеске компаније изразиле врло јасан и озбиљан интерес и припремиле понуду за реализацију овог капиталног пројекта.

– У Фочи ће бити сједиште концесионог предузећа које ће развијати и водити овај пројекат, који ће бити подстицај убрзаном  развоју Фоче и ове регије-рекао је Ђокић и додао да предстоје двије фазе када је ријеч о реализацији изградње хидроелектране “Бук Бијела”, од којих је прва уговарање финансирања, а друга обезбјеђивање сагласности за финансирање.

-Ми разматрамо понуде од кинеских банака око начина финансирања, одређеним поступком који нам закон налаже изабраће се партнер , а након тога је сагласност за финансирање. Пошто ће се овај пројекат финансирати из кредитних средстава, сагласност ће бити потребна од Народне скупштине РС, а по окончању свих тих процедура можемо ући у релизацију уговора, а након тога и реализацију пројекта. Ако би све ишло планираном динамиком, до половине године имали бисмо у фази изградње Бук Бијелу-оптимистичан је Ђокић.

Процијењена инсталирана снага Хидроелектране “Бук Бијела” износи 93,52 мегавата. Осим овог, Ђокић је најавио и изградњу још енергетских објеката на подручју источног дијела Српске.

-У Херцеговини се реализује и пројекат хидреоелектране „Дабар“, а планирамо и реализацију термоелектране Гацко 2, а укупно инвестирање у сектор еентрргетике само на подручју Херцеговине , укључујући и неколико мини хидроелектрана, ће бити око 2 милијарде и 300 милиона у наредних шест до седам година-нагласио је Ђокић.

О инфаструктурним пројектима и капиталним инвестицијама министар Ђокић у Фочи је данас разговарао и са начелником општине Радисавом Машићем. На састанку је истакнуто да би Фоча требало да буде боље и квалитетније снабдијевена електричном енергијом, како убудуће не би долазило до прекида у електроснабдијевању усљед временских неприлика.

-Указали смо на проблем дотрајалости електромреже и потребу већег улагања у висконапонску и нисконапонску мрежу. Указали смо и на проблем који треба елеминисати, а односи се на производњу у малим хидроцентралама, да се добијање дозволе услови и транспортом те енергије која се ту производи. Недавни случај у Миљевини нас је опоменуо да се то мора регулисати другачије-рекао је Машић.

Машић је истакао да ће локална управа дати пуну подршку пројекту Бук Бијела, а осим тога подржава и изградњу три мини хидроцентрале на ријеци Ћехотини, пројекат за који је, како је рекао, интерес исказала словеначка фирма „Колектор“.

Поделите: