Search
Close this search box.

ЈУБИЛАРНИ СИМПОЗИЈУМ ХИРУРГА РС И СРБИЈЕ ОКУПИО У ФОЧИ СВЈЕТСКЕ СТРУЧЊАКЕ

Десети симпозијум хирурга РС и Србије са међународним ућешћем окупио је данас у Фочи на стотине хирурга из региона, Европе и Америке. На јубиларном скупу под називом ‘Међународни дани хирургије’ учесници су размијенили искуства и сазнања из области хирургије и других медицинских наука, као и најновије дијагностичке и терапијске методе.

Један од највећих скупова хирурга на овим просторима има међународни значај, јер окупља хирурге из свих држава насталих на постору бивше Југославије уз познате стручњаке из иностранства.

Ове године усвојиће и методе из микрохиругије које се примјењују на МОЕТ Институту у Сан Франциску, које им је представио свјетски признати хирург Золтан Сабо.

– Мој главни интерес је откривање нових хируиуршких метода и процедура које су примјењиве на животињским моделима, као и развојни програми и усавршавање микрохирургије, микроваскуларне хирургије, затим лапароскопски програми, и експериманетална хирургија. Управо неке од тих вјештина, нове методе подијелићу са колегама у Фочи, као и савремене развојне програме који ће оспособити и обучити друге хириурге о овим сложеним захватима-рекао је Сабо.

Стручно предавање о реконструкцији лица и усне дупље одржао је максилофацијални хирург Универзитетског медицинског центра из Љубљане, Андреј Кански, који је на скуп у Фочи стигао мотициклом.

-У посљедњих десет година све реконструкције раде се микрохируршки. Пуно напретка направљено је у планирању, јасно је да се дигитализација увлачи у медицину и постаје значаја  дио нашег рада. И са дигиталним планирањем и израдом неких оруђа који нам помажу код операције постижемо пуно боље резултате, а самим тим је и лакше направити операције-рекао је Кански.

Сазнања и искуства подијељена са еминентним стручњацима са стручних скупова, хирурзи већ годинама успјешно примјењују у болницама широм Српске и Србије. Једно од таквих је и операција жучне кесе, која често може направити озбиљне проблеме у организму каже академик Радоје Чоловић, предсједник Српског љекарског друштва , који је био и предавач на тему “Како послије операције посумњати на повреду жучних водова и како спријечити посљедице”.

-Нажалост те повреде се и данас дешавају и нема ниједног озбиљног хирурга који је доста операција направио, а да није направио повреду. Од огромне је важности да се тај ланац несрећних догађаја прекине и моје предавање послије неких 450 тих операција које сам репарирао јесте заправо списак препорука које су врло јасне да их колеге усвоје и примјењују-појаснио је Чоловић.

Деценија Међународних дана хирургије у Фочи потврда је континуираног стручног и научног рада Универзитетске болнице и Медицинског факултета у Фочи, Асоцијације хирурга Републике Српске и Хируршке секције Српског љекарског друштва.

-Обавеза свих нас и наредних генерација је да овакви скупови буду традиција, и да сваки јунски сусрети хирурга за резултат имају написане и објављене радове, публикације и искораке који ће бити уписани у историју-рекао је Вељко Марић, директор Универзитетске болнице Фоча.

Поводом јубилеја издата је Монографија “Међународни дани хирургије у Фочи” која је и својеврсно подсјећање на развој здравства у источном дијелу РС и настанак и развој Медицинског факултета који су уз подршку хирурга из Србије, алии Чешке, Мађарске, Словеније, Њемачке, Америке, Кувајта фочански симпозијум хирурга учинили препознатљивим.

Симпозијум у Фочи једна је од најбољих афирмација ове општине, али и цијеле Републике Српске.

-Од свих вриједности које ови сусрети носе истакао бих ону људску димензију, братске односе и сарадњу и то је оно што овакве скупове уписује у вјечност. Због тога их треба одржавати-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

Поделите: