Search
Close this search box.

МЛАДИ ПОТПИСАЛИ УГОВОРЕ О ПОЛУГОДИШЊЕМ ЗАПОСЛЕЊУ

Осморо младих Фочака потписали су у данас уговоре о шестомјесечном запослењу код седам локалних послодаваца у области дрвопредаде, угоститељства и туризма,  у оквиру пројекта „Практична обука и стручно оспособљавање“. Посао је намијењен за стручно усавршање младих од 18 до 35 година који су без запослења, а програм спроводи сарајевска невладина организација „Прогрес“ у сарадњи са општином Фоча.

MILICA VUKOVIC POSAO

Двадесетдвогодишња Милица Вуковић, након завршене средње школе , четири године чекала је на запослење. Прво радно искуство, захваљујући пројекту практичне обуке, стицаће у пекари “Кроасан”.

-Много ми значи ова прилика што ми је пружена, да се докажем и надам се да ће то бити на обострану корист. Овдје ћу да радим на спремању и продаји пецива и свиђа ми се, није тешко-задовољна је Вуковићева.

Укупна вриједност пројекта на подручју Фоче је око 20 000 марака. Половину средстава обезбјеђује  општина, а другу половину Удружење „Прогрес“ из Сарајева, док је уплата доприноса обавеза послодаваца.

progres 4

Осим што добију прилику да стекну прве радне вјештине, млади имају могућност да након пола године остану у радном односу код послодаваца, што имплементатори оцјењују великом предношћу програма.

-Око педесет, па чак и шездесет одсто младих људи по завршетку овог програма остало је да ради код својих послодаваца, а они који нису остали, било им је лакше да пронађу ново запослење-рекао је Елвир Чаушевић, координатор пројекта испред Удружења “Прогрес”.

progres 3

Циљ пројекта, који општина Фоча већ пету годину спроводи са сарајевским удружењем, је да се младима омогући што већа конкурентност на тржишту рада.

 -Успјевамо да већ пету годину младе људе запошљавамо или пошаљемо на обуку. Од ових осам, ми финансирамо четири и ту праксу ћемо наставити и наредних година-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

До сада је кроз овај програм који се спроводи  у још девет општина у БиХ уз подршку њемачке фондације „Крила наде“, прошло 48 младих Фочака.

Поделите: