Search
Close this search box.

УСВОЈЕНА ОДЛУКА О НАКНАДАМА ЗА ОДБОРНИКЕ, РАЗРИЈЕШЕНИ ДУЖНОСТИ ДИРЕКТОРИ ТРИ ЈАВНЕ УСТАНОВЕ

На данашњој сједници Скупштине општине Фоча једногласно је усвојена одлука о висини накнада за одборнике, којом је дефинисано да она износи 50 одсто од просјечне нето плате у општинској управи из претходне године, па ће у овој години одборници за свој рад мјесечно примати по 368 КМ.

Осим мјесечне накнаде, одборници ће за рад у скупштинским комисијама добијати 30 КМ по сједници, а сљедује их и 30 КМ за присуство вјенчањима у згради општине, односно 50 КМ за вјенчање ван зграде.

Једногласно је усвојен и план мјера за отклањање недостатака на које је указала Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске када је ревизијом пословања општине у 2015. години дала мишљење са резервом.

Недостаци на које је указала ревизија односе се углавном на попис и третирање имовине, на начин доношења буџета, те на рад комисије за јавне набавке, а упитни су и начин подјеле средстава спортским организацијама, непостојање програма развоја спорта и категоризације спортова.

Једна од примједби ревизије односи се и на непостојање скупштинске одлуке о давању на кориштење Аква-парка Спортском савезу, па је локални парламент, на приједлог одборника НДП-а, усвојио закључак да се за наредну сједницу припреми одлука о управљању овим јавним објектом.

Начелник Одјељења за финансије Мирјана Давидовић оцијенила је да је ревизија показала да је пословање општине у складу са прописима, те да се недостаци не односе на материјално значајне грешке.

Она је навела да је већина мјера за отклањање недостатака већ у примјени.

Једногласном одлуком одборника усвојена је стратегија развоја општине Фоча од 2017. до 2026. године, која је урађена у сарадњи са УНДП-ом и која ће омогућити општини да за неке од пројеката из стратегије конкурише за средства ове организације УН.

Годишњи извјештаји Музеја Старе Херцеговине, Центра за социјални рад и Апотеке Фоча нису добили подршку локалног парламента, а директори и чланови управних одбора ових установа  разријешени су дужности на данашњој редовној сједници Скупштине општине.

Дужности су разријешени директор Музеја Бранка Драгичевић, Центра за социјални рад Ивана Вуковић и Апотеке Горанка Митровић, сви кадар СДС-а.

Подршку скупштинске већине добили су извјештаји Центра за културу и информисање, Туристичке организације и Дома здравља.

У оквиру информације о пословању предузећа у области комуналних услуга и водоснабдијевања, одборници су већином гласова донијели одлуку којом је задужен начелник општине Радисав Машић да хитно сазове ванредне сједнице скупштина акционара предузећа „Комуналац“ и „Извор“.

На скупштинама акционара требало би да се расправља о финансијском пословању и раду руководних органа ових предузећа, а начелник је задужен да након сједнице поднесе информацију одборницима.

На сједници је расправљано и о информацијама о стању у области пољопривреде, шумарства као и о стању безбједности на подручју општине.

Поделите: