Search
Close this search box.

НОВЕ САДНИЦЕ МАЛИНА ЗА 42 ФОЧАНСКА ПОЉОПРИВРЕДНИКА

Уговоре о преузимању садног материјала, система за наводњавање и механизације која је неопходна за обрађивање и узгој малина, кроз пројекат који финансирају ОСЦЕ и УНДП, потписала су 42 произвођача малина са подручја општине Фоча. Вриједност овог пројекта је 130 000 марака.

Мирко Антуновић већ неколико година бави се узгојем малине на засаду од једног дунума. Истиче да му помоћ изузетно значи, јер од узгоја малина може обезбиједити додатна финансијска средства уза своју породицу. Дио садница које је као подстицај добио почетком године, враћене су због лошег квалитета, а сада се одлучио да умјесто садница преузме машине за обраду малињака:

-Производњом малине обезбјеђујем додатна финансијска средства за четворочлану  породицу, јер се од пензије тешко живи. Данас сам добио механизацију за обрађивање малињака, која ће ми помоћи приликом узгоја- каже Антуновић.

И Никола Ковачевић, који узгаја малину на два дунума,  задовољан је подстицајима које општина, уз помоћ међународних донаторских организација, обезбјеђује пољопривредницима:

-Добијамо сву потребну помоћ и савјете око узгоја малине од општине и Удружења пољопривредника. Ове саднице већ би на прољеће требале бити на роду, само је битно да продаја иде како треба каже Ковачевић.

Већина пољопривредника, у оквиру овог пројекта, одлучила се за садни материјал, материјал за прихрањивање и механизам за наводњавање, док ће 15 пољопривредника добити машине за обрађивање малињака које ће пољопривредницима бити испоручене наредних дана.

Начелник општине Фоча Радисав Машић изразио је задовољство реализацијом овог пројекта који је и протеклих година у Фочи дао добре резултате:

-Овај пројекат изузетно је важан за општину и пољопривредне произвођаче. Прошле године обезбиједили смо 80 пластеника, за 40 породица, које сад са по два пластеника могу много успјешније да се баве пољопривредом. Наставићемо и даље улагати у пољопривреду и помоћу општинских али и донаторских средстава обезбијеђивати боље услове за развој пољопривреде-рекао је Машић.

Корисници су у оквиру овог пројекта добили по двије хиљаде садница малине, резервоаре за воду и механизацију, за обраду малињака. Свима њима је обезбијеђено и испитивање квалитета земљишта. Координатор пројекта и начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Игор Ћурчић истиче да испитивања показују да је земљиште у овим крајевима изузетно погодно за узгој малине, те да ова грана пољопривреде има свијетлу будућност у Фочи, али, како истиче, овим послом се бави већином старије становништво:

-Млади људи желе да се баве пољопривредом, али не желе да живе на селу. Због тога је малина идеална за ово подручје, јер ви можете одржавати малињак на свом имању а живјети у граду. Поред тога, овде је изузетно погодно земљиште за узгој малине, а ово воће је исплативо јер му је цијена стабилна. Свему томе иде у прилог и чињеница да Босна и Херцеговина и Србија производе и извозе најквалитетнију малину- рекао је Ћурчић.

Поделите: