Search
Close this search box.

ЗАВРШЕНА РЕКОНСТРУКЦИЈА ЈАВНЕ РАСВЈЕТЕ: ХИЉАДУ ЛЕД СВЈЕТИЉКИ ДОНОСИ УШТЕДЕ

У Фочи је у завршена реконструкција јавне расвјете, која подразумијева комплетну замјену старих живиних свјетиљки штедљивим лед сијалицама, чија је вриједност 500.000 КМ. Од самог уласка у град до приградских насеља постављено је 1 000 нових свјетиљки модерног дизајна и технологије. које ће, како очекују у општини донијети уштеде од преко 50 одсто на потрошњу електричне енргије.

Савремена лед расвјета дала је Фочи потпуно нови изглед. Осим тога, даје пуно већу количину свјетлости , а уштеда електричне енергије је неупоредива у односу на претходну обичну расвјету. Одлазак старих сијалица у прошлост позитивно оцјењују и грађани:

-Пратио сам радове, добро је урађено. Далеко боље него раније.

-Лијепо изгледа, нарочито увече, вјерујемо да ће и рачуни потрошње енергије бити мањи, како су и  рекли-сматрају грађани.

led rasvjeta 2

Из општинског буџета до сада је годишње за одржавање расвјете издвајано 150.000 КМ, а уштеда од преко 50 одсто уплаћиваће се извођачу радова, у наредних пет година. Лед сијалице, осим што су штедљиве, дају квалитетнију расвјету и трају 15 година, тако да неће бити улагања у њихово одржавање, па се инвестиција исплати за кратко вријеме-истичу у општини.

-Ми смо овај пројекат реализовали без новог захватања средстава у буџету и ово је инвестиција која показује како се на озбиљан начин рационално троше друштвена средства. Ово је пројекат који показује како треба наставити и водити бригу о буџету- рекао је начелник општине Фоча, Радисав Машић.

У комплетну замјену, општина је ушла након што је прошле године у Фочи замијењен дио постојеће расвјете ЛЕД расвјетом у оквиру пројекта “Енергетска ефикасност у удружењима општина” који је проведен  посредством Савеза општина и градова, у сарадњи са Њемачким друштвом за међународну сарадњу /ГИЗ/. У овом пилот пројекту који је финансиран од стране њемачког Министарства за економску сарадњу и развој и Швајцарске развојне агенције, тридесет девет штедљивих лед сијалица постављено је у улице Краља Петра, Николе Пашића и дијеловима Светосавске и Цара Душана.

 

Поделите: