Search
Close this search box.

ДЕВЕТИ ГАСТРО ФЕСТ: ВРХУНСКА УМИЈЕЋА ВРИЈЕДНИХ КУЛИНАРА ПРИВУКЛА РЕКОРДАН БРОЈ ПОСЈЕТИЛАЦА

На Деветом фестивалу гастрономске понуде ‘Гастро Фоча’ који је одржан синоћ на спрату Тржног центра “Том” богату понуду традиционалне кухиње, као и аутентична јела овог краја представило је 27 излагача са подручја Фоче, Билеће, Вишеграда и Рогатице. Фестивал, који је организовала Општинска туристичка организација, још једном је показао врхунска кулинарска умијећа , декоративне мајсторије, иновативност и врхунске специјалитете, који су привукли рекордан број посјетилаца.

gastro sl

Пробуђена домаћа радиност, изузетно квалитетни домаћи производи везани уз традицију и рецептуре преношене с кољена на кољено, храна за душу,  употреба природних састојака, укуса и арома који утичу на сва чула. Све ово дио је широке гастрономске понуде коју су представили угоститељи, пољопривредни произвођачи, пекари, сластичари, рибари, планинари, рафтери и пчелари.

dunja

На штанду  “Златна дуње” златна и понуда. Обиље врхунских домаћих специјалитета мамило је госте, а мало ко је одолио специјално припремљеној мућкалици, ћевапима , домаћим буреком испод сача, укусној погачи, кајмаку и сиревима.

-Мајстор за ћевапе је моја мајка, пошто је ово породични бизнис, она је од једне пријатељице узела рецепт, додала нешто своје и вјерујте да су ћевапи равни оним “башчаршијским”, ако нису и бољи-каже Милан Васовић, из “Златне дуње”.

mocart

Спектар најразличитијих посластица и колача међу којима доминирају панакоте, чоко-боровница, донатело, фереро, али и врхунске слане специјалитете представио је угоститељски објекат “Моцарт”.

Ресторан “Деветка” и ове године представио се синтезу старих домаћих састојака, помјешаних са модерним елементима. Њихов специјалитет “Дрински сплав” за који посједују посебан рецепт  никога не оставља равнодушним. Велика потражња за њих је потврда квалитета.

devetka

-Кажу да се гост никада не пита да ли је задовољан, ако је празан тањир. Јер празан тањир говори сам за себе, а то се овдје вечерас и показало-каже Срђан Радановић из ресторана “Деветка”.

У првом плану ресторана “Младица” је укус основног састојка и труде се да га што више извуку из намирнице, а не да га замаскирају сосовима и зачинима. Тако су спремили рибље специјалитете, гриловано поврће, али и добро познате туфахије и жито са шлагом.

np sutjeska

Изобиље боја, укуса и кулинарских мајсторија спремљених по добро чуваним рецептима понудио је и НП “Сутјеска”.  Јела углавном праве од свјежих, локално узгајаних састојака због чека су свакако и укуснија.

padjeni

Први пут на фестивалу гастрономије нашли су се и билећка мљекара “Пађени”, месара “Нерић” из Рогатице али и вишеградско удружење жена “Соко”.

-Наши брендови, више врста сирева, кајмак из мјешине, сир из мјешине, качкаваљ, алии нови производи, сурутка и кисело млијеко које смо донијели да људи дегустирају-кажеМаријана Вукоје, представница мљекара “Пађени”.

Посјетиоци су дегустирали и квалитетан мед и ракију фочанског пчелара Крста Зарића, гулаш који са посебним умијећем спремају фочански планинари, пилетину са печуркама, специјалитет који потписује кувар рафтинг кампа “Дрина-Тара”, Сањин Њуховић, али и знад свега устаљени израз добродошлице у кућу домаћина, ракију “здравицу” од 37 трава, коју производи Фочак, Бојан Матовић.

bojan matovic

Стручњаци сматрају да кулинарство подразумијева енглеску темељитост, француску умјетност, арапску гостољубивост. Све ово посједује кухиња Горњег Подриња, али има и посебне чари на које “падају” туристи широм свијета. Управо је то значај који гастрономија има у укупној туристичкој понуди овог краја.

-Сви они који бораве у нашим ресторанима и који купују пољиопривредне производе кажу да је све јако укусно и добро спремљено, и углавном су презадовољни. То су показале и претходне манифестације али и стални наши контакти са туристима, када је у питању гастро понуда-рекла је Љепосава Ђајић, директорица ТО Фоча.

Према ријечима начелника општине Фоча, Радисава Машића, Гастро фест, који догодине слави деценију, доказ је богатства традиције и поноса српског народа, али и још један показатељ да је Фоча општина у којој туризам има велику шансу.

 

 

Поделите: