Search
Close this search box.

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 73.ГОДИШЊИЦЕ БИТКЕ НА СУТЈЕСЦИ У НЕДЈЕЉУ 12.ЈУНА

У организацији Одбора за његовање традиција одлободилачких ратова Владе РС у Долини хероја на Тјентишту ће 12. јуна бити обиљежена 73. годишњица Битке на Сутјесци у којој је за тридесетак дана борбе 1943. године погинуло око 7 500 бораца. Пред светиоником борбе за слободу окупиће се више стотина поштовалаца широм РС, БиХ, Србије, и Црне Горе и још једном исказати чврсту приврженост тековинама НОБ-а.

Према програму обиљежавања, за 11.00 часова планирано је полагање вијенаца и цвијећа на споменик и спомен костурницу у Долини хероја, у 11.20 обраћање званичника, а након тога биће уприличен пригодан културно-умјетнички програм и ручак за учеснике.

Предсједник Пододбора Владе РС за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић каже да се очекује долаза око хиљаду учесника, поклоника тековина НОБ-а, али и млађих генерација.

-Обезбијеђени су аутобуси из Бањалуке, Козарске Дубице, Приједора, Лакташа, Теслића, а очекујемо и атутобусе из Србије и Црне Горе, као и бројне студенте. Обиљежавање Битке на Сутјесци Влада РС уврстила је као догађај од републичког значаја-рекао је Дуњић.

Општина Фоча као домаћин обиљежавања битке на Сутјесци  обезбиједиће све услове да догађај протекне у најбољем реду.

-За све грађане Фоче биће обезбијеђен превоз. Битка на Сутјесци је један од оних догађаја која је значила прекретницу Другог свјетског рата и потврда је да смо увијек били опредијељени за слободу и правду, а против оних који су нас угњетавали- рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

Битка на Сутјесци синоним је за операцију „Шварц“ сила Осовине против југословенских партизанских снага за вријеме Другог свјетског рата у касно прољеће 1943. године. За ову операцију, која је имала важне посљедице не само на будући ток рата, него и на политичку будућност ових простора, користи се и назив Пета непријатељска офанзива.

Поделите: