Search
Close this search box.

ПОТПИСАН УГОВОР ЗА ИЗГРАДЊУ ХЕ “БУК БИЈЕЛА”

У Требињу је данас потписан Уговор о додјели концесије за изградњу и коришћење Хидроелектране /ХЕ/ “Бук Бијела”, инсталисане снаге 93,52 мегавата, а вриједност инвестиције је 382.407.793 КМ. Уговор су потписали министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, вршилац дужности генералног директора “Електропривреде Републике Српске” /ЕРС/ Жељко Ковачевић и директор “Хидроелектрана на Дрини” Миле Лакић у присуству предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједника Владе Републике Српске Жељке Цвијановић.

Премијер Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да је  “Бук Бијела” веома значајан пројекат за цијелу Републику Српску. Истакла је да ће реализацијом овог пројекта Република Српска имати једну сасвим другачију и знатно бољу позицију на енергетској мапи не само Југоисточне Европе, него Европе уопште.

Министар Ђокић истакао је да је ово важан дан за Републику Српску и Херцеговину зато што је било много оних који већ дуго времена негирају да ова влада и ова власт води рачуна о својим ресурсима.

-Ми итекако водимо рачуна о националним ресурсима, којећемо и штитити и претварати их у још веће вриједности него што тренутно и јесу”, истакао је Ђокић и додао да ће ХЕ “Бук Бијела” бити власништво Републике Српске и ЕРС, који ће бити задужени да овај пројекат доведе до краја у пуном капацитету.

Изразивши наду да ће пројекат бити реализован и прије рока, Ђокић је најавио да ће бити разматране могућности како даље водити преостала три пројекта у горњем току ријеке Дрине – Фоча, Паунци и Сутјеска.

Вршилац дужности генералног директора “Електропривреде Републике Српске” Жељко Ковачевић истакао је да је ово почетак интезивирања активности на изградњи замјенских капацитета у сфери обновљивих извора енергије, те нагласио да ће ову значајну инвестицију заједнички реализовати ЕРС и ХЕ на Дрини у омјеру 20 напрема 80 одсто.

-До сада је у истраживање, израду студије и пројектне документације, те у експропријацију инвестирано око 8,5 милиона евра”, рекао је Ковачевић и додао да ће у зависности од финасијских могућности и услова економске исплативости пројекта, тржишних кретања цијене струје, а посебно цијене капитала на финасијским тржиштима, бити планирана комбинација властитих и кредитних средстава.

Директор “Хидроелектрана на Дрини” Миле Лакић Лакић је подсјетио да је 1974. године почела прича у вези са изградњом ХЕ “Бук Бијела”, оцјењујући да је данас направљен кључни корак ка реализацији овог пројекта.

Начелник општине Фоча Радисав Машић који је је присуствовао потписивању уговора у Требињу рекао је да ће изградња Бук Бијеле на коју се чекало 40 година посебно значити и Фочи и цијелој херцеговачкој регији:

-Велика инвестиција која ће за нас значити запошљавање нових радника, развој локалне заједнице, нова средства у буџету и уопште песрепсктива развоја у наредним годинама. Све припремне радње су обављене на вријеме и нема никаквих препрека, што се тиче Фоче, да инвестиција почне што прије. Слиједе додатне припреме, пројектна документација, а очекује се да ће са изградњом кренути за годину дана и рок за завршетак је 60 мјесеци, дакле наредне три године. Ово је приоритет за РС, а за нас посебно и капацитет коме ће се посветити највећа пажња-рекао је Машић.

Влада Републике Српске раније је донијела рјешење о додјели концесије за изградњу и кориштење ХЕ “Бук Бијела” на ријеци Дрини предузећу “Електропривреда Репубике Српске” и “Хидроелектране на Дрини” из Вишеграда.

Концесија се додјељује на период од 50 година. Процијењена укупна годишња производња ХЕ “Бук Бијела” је 332,3 гигават-часова електричне енергије, док је инсталисани проток 350 метара кубних воде у секунди.

Поделите: