Search
Close this search box.

ФОЧА ПРЕДСТАВЉЕНА У ЕМИСИЈИ РАДИЈА РС

Универзитетску болницу Фоча од данас краси нова библиотека која броји више од 3 000 књига, а која ће бити на услузи првенствено пацијентима и особољу ове установе и свима онима који је посјете.

Ова донација чија је вриједност 15 000 марака обезбијеђена је захваљујући заједничкој акцији слушалаца Радија РС, али и новинарима „Гласа Српске“ , „Еуро Блица“, „Нес радија“ из Бањалуке, Универзитетске болнице РС, неколико градских библиотека, бројних културних и спортских организација , као и Еуро-експреса.

Акцију је покренуо Радио РС поводом 50 година постојања и рада коју ће ова медијска кућа прославити наредне године.

-Радио РС баштини традицију некадашњег Радио Бања Лука, а ова успјешно рализована акција у фочанској болнции је заправо почетак обиљежавања јубилеја. Мислим да су књиге дошле у право вријеме на право мјесто, ово је један узоран колектив који то заслужује и који његује један посебан, људски однос према пацијентима и свима који овдје дођу. Ми смо у комуникацији са нашим слушаоцима и колегама новинарима спровели ову акцију што нам даје додатни мотив да и даље настављамо са сличним активностима-рекао је Драган Пајић, директор Радија РС.

Директор Универзитетске болнице у Фочи Вељко Марић захвалио је Радију Републике Српске на сарадњи и подршци, истакавши да је ово лијеп и необичан почетак рада болничке библиотеке.

– Књиге ће служити како пацијентима, тако и запосленима. Већ видим да се на дјечијем одјељењу читају сликовнице, тако да књиге већ имају своју употребну вриједност што значи да је ова акција коју је водио Радио РС  достигла врхунац – истакао је Марић.

Из хола фочанске болнице у коју је библиотека смјештена, Радио РС  уживо је емитовао емисију “Заједнички талас” у којој је слушаоце упознао о историји Фоче, култури, знаменитостима, раду најважнијих институција и установа, туристичким потенцијалима и инфраструктурним пројектима који се реализују у овој локалној заједници.

Новинар Радио-телевизије Републике Српске Радивоје Обреновић каже да су се у емисији присјетили прошлости Фоче, да су представљени Медицински и Богословски факултет и друге значајне јавне установе, као и туристички и пољопривредни потенцијали, а говорило се и како спријечити одлив младих и отворити нова радна мјеста.

-Поносни смо да смо угостили првака Републике Српске у математици Дејана Станковића из подручног одјељења Основне школе “Свети Сава” из Миљевине, који је и члан шампионског састава Одбојкашког клуба “Маглић”. Представили смо и младе одбојкашице које су шампионке БиХ, а за добру пјесму из фочанског краја били су задужени чланови КУД-а Фоча-рекао је Обреновић.

У емисији су говорили и начелник општине Фоча, Радисав Машић, директор НП “Сутјеска” Дејан Павловић, директорица ТО Фоча Љепосава Ђајић,  декан Медицинског факултета Милан Кулић, ректор Богословије Светог Петра Дабробосанског, архимандрит Лазар Лазаревић, кустос Музеја Стара Херцеговина у пензији Драгица Ћурчић, директорица Музеја, Бранка Драгичевић, секретар КУД-а Фоча Александар Станић, предсједник Спасилачког клуба “Волф” Ненад Иконић, сувласник фарме “Златни бор” Предраг Џокић  и бројне друге личности Фоче.

– Фочаци су добри домаћини, на прави начин је Фоча презентована. Могли смо да чујемо много и о културном и привредном животт, туризму, али и да чујемо многе успјешне младе људе. Отварањем ове библиотеке у Универзитетској болници у Фочи, отвара се и једно ново поглавље уопште, а искрено се надам да ће ова библиотека расти- рекла је Славица Личина, водитељка емисије.

Поделите: