Search
Close this search box.

ШЕСТ ДЕЦЕНИЈА МУЗЕЈА СТАРА ХЕРЦЕГОВИНА: ЈУБИЛЕЈ ОБИЉЕЖЕН ПРЕДАВАЊЕМ О КОСАЧАМА И ИЗЛОЖБОМ О АКАДЕМИКУ РИСТУ ЈЕРЕМИЋУ

Предавањима о Херцеговини у римско и средњовјековно доба Косача и изложбом о фочанском академику Ристу Јеремићу, првом хирургу у БиХ, Музеј Старе Херцеговине у Фочи обиљежио је Међународни дан музеја и 60 година рада.

predavanje muzej ii

Професори на Катедрама за историју Филозофског факултета у Косовској Митровици и Источном Сарајеву, Радмило Пекић и Глигор Самарџић говорили су о историји Херцеговине и периоду владавине Косача.

-Задовољни смо утисцима, јер смо по расправи и дискусији, и постављеним питањима, видјели да грађане Фоче интересује и античка и национална историја. Када је у питању античка историја, погово их интересује подручје Илира, долазак Римљана и долазак Срба. Када је у питању национална историја, поготово их интересује питање Косача-рекао је Глигор Самарџић.

predavanje muzej iii

Професор Радмило Пекић открио је занимљиве детаље из живота великих војвода босанских из породице Косача, која се у историјским списима први пут помиње 1379. године – Влатка Вуковића и његових насљедника Сандаља Хранића и Стјепана Вукчића, који је титули војводе додао и титулу херцега од Светога Саве, по чему је Херцеговина добила назив.

-На подручју Сопота, данашњег Горажда Стефан Вукчић Косача подигао је православну цркву. Само мјесто његовог поријекла је непознаница, ослањамо се на предање које свједочи да је поријеклом из села Косаче недалеко од Горажда, док постоји и прича да Косаче потичу из Рудина, подручја данашње Билеће. Стефан Вукчић 1448.године званично се прогласио Херцегом, а нешто касније Војводом од Светог Саве, па се овај простор којима су владали назива Војводством Светога Саве. Косача је својатан и од хрватског и муслиманског народа,  нисмо га се ми Срби одрекли, али врло мало му посвећујемо пажње као и културно-историјским споменицима на овом подручју из тог периода-истакао је Пекић.

izlozba jeremic

Посјетиоци су осим предавања могли да погледају и мању поставку посвећену угледном суграђанину академику Ристу Јеремићу, првом хирургу у БиХ.

-Ово је само почетак, ми се надамо да ћемо у следећој години урадити једну праву велику поставку какву он заслужује- нагласила је Бранка Драгичевић, директор Музеја Старе Херцеговине. Она је најавила да ће за Ноћ Музеја, у суботу, 21. маја, бити отворена изложба о добојском логору 1915-2015, у коме је страдало доста грађана Фоче, мјештана Челебића и околине.

Ристо Јеремић

Академик Ристо Јеремић рођен је 1869. године у Фочи, умро је 1952. године у Мостару. Један је од иницијатора и оснивача Српског културног и просвјетног друштва „Просвјета“, а потом предсједник њеног Главног одбора. У Фочи је 1893. године основао прво гимнастичко друштво, а потом и Трезвењачко друштво Побратимство. Медицински факултет завршио је у Грацу и био је први Фочак који је имао високо стручно образовање, а затим и први домаћи хирург у ондашњој БиХ. Аутор је петнаест књига, углавном из историје здравствене културе у југословенским земљама и више од шесдесет научних и стручних радова из разних области. Био је директор Земаљске болнице у Сарајеву, члан САНУ и почасни доктор Београдског универзитета.

Поделите: