Search
Close this search box.

СТВАРАЊЕ НОВИХ ТУРИСТИЧКИХ ПРОИЗВОДА И УВЕЗИВАЊЕ ЉУДИ СА ПРИРОДОМ НП “СУТЈЕСКА”

Кањонинг као туристички производ, прерада и откуп боровнице и љекобиља са обронака планине Зеленгоре и Маглића неке су од новина које ће у наредном периоду увести НП “Сутјеска”. Ове активности дио су четворогодишњег пројекта `Заштићена подручја за природу и људе` који спроводи Свјетска организација за заштиту природе “Адриа” у седам земаља Западног Балкана: Босни и Херцеговини, Албанији, Црној Гори, Хрватској, Македонији, Словенији и Србији.

Леон Кебе, пројект менаџер Свјетске организације за заштиту природе “Адриа” истакао је да ће се кроз пројекат показати како становништво које живи у подручју националних паркова може имати велики социјалну и економску корист.

-Циљ је укључити што више локалног становништва у овај пројекат који паркове и заштићена подручја прихватају као своје и од њега виде могућност побољшања њиховог живота-рекао је Кебе.

Пројекат укључује низ активности које ће туристичку понуду НП Сутјеска подићи на знатно већи ниво.

-Ми предлажемо пројекат прераде боровнице и шумских плодова и откуп од локалног станвништва јер ми имамо своје просторије гдје би се то вршило, неопходна је још апаратура, како би са Сутјеске изашао један коначан домаћи производ, било да је то џем или слатко. А наравно ту је и пројекат кањонинга за који нам је потребна опрема, коју ће обезбиједити организација Адриа и сносити трошкове обуке-рекао је Дејан Павловић, вршилац дужности директора НП “Сутјеска”.

У спровођењу нових активности НП “Сутјеска” учествоваће локалне организације и становништво. Тако ће Спасилачки клуб “Волф” радити на промоцији кањонинга Хрчавком, као новим видом туристичке понуде овог краја, који је према ријечима предсједника Клуба, Ненада Иконића, све траженији у БиХ.

-Кањонинг подразумијева пролазак кроз неприступачне предјеле, уска мјеста, уз доста сифона и водопопада, ради се са алпинистичком опремом, специјалним одијелом, уз обучене водиче. За један дан пролазак кроз кањон Храчвке траје од осам до десет сати, ту се направи милијарду покрета. Много је екстремнији производ, а добија све више љубитеља који воле адреналин, све је, дакле, атрактивнији. Примјера ради 25 до 30 евра је рафтинг, док је 100 евра пролазак кроз кањој по особи-рекао је Иконић.

Пројекат `Заштићена подручја за природу и људе` показаће да је могуће одрживо кориштење богатства националних паркова у социо-економске сврхе, а да се уз то води рачуна о заштити природе. Заштићена подручја нису пријетња, већ шанса за друштвени и привредни развој, истакао је Драган Ковачевић, начелник Одјељења за природно насљеђе при Републичком заводу за заштиту културно-историјског и природног насљеђа.

-Наша обавеза је да ускладимо све те обавезе у проироди, да са најмање штете у природи, или никаве, понудимо оно што се може понудити, да то изгледа прихватљиво са становишта очувања природе, а да је доступно свима. Заштита приороде није само да је неко подручје затворено и ограђено заувијек, него да то буде интерактивно, да се на дефинисане начине људи укључе у туризам, а да природа ипак остане онаква каква јесте и каква би требало да буде-појаснио је Ковачевић.

У НП “Сутјеска” ускоро ће бити спроведен и пројекат управљања амбалажним отпадом који ће реализовати Центар за животну средину у сарадњи са Фондом за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС, општином Фоча и руководством Парка.

Поделите: