Search
Close this search box.

ИЗЛОЖБА ПОЉОПРИВРЕДНИХ ПРОИЗВОДА У ФОЧИ: БОГАТСТВО ЗДРАВЕ ХРАНЕ

Пољопривредни произвођачи из Фоче и општине Фоча-Устиколина представили су данас богату понуду здраве хране, традиционалне кухиње и аутентичних јела и пића, на продајној изложби која је одржана у просторијама тржног центра “Том”. Своје специјалитете пољопривредници су произвели кроз међуентитетски пројекат „Рука руци-три“ који на подручју ове двије општине проводи сарајевско Удружење за помоћ и развој „Хајде“.

Погаче и пите од различитих житарица, цицвара, качамак, кајмак из мјешине, ајвар, сушене печурке, слатко од шљива и боровница, пекмез од цијеђених јабука и крушака, сокови, ликери, чајеви и ракије привукли су велики број посјетилаца.

На штанду пољопривредника Милана Гаговића из Хандића код Фоче највише се тражила цицвара.

-То је омиљено јело наших предака, а очигледно да је омиљено и данас у доба кока-коле. Посебно ми је драго што је изложбу посјетило доста младих и дјеце, којима сам поручио да се не стиде ако они или неко њихов живи на селу, већ да се тиме поносе, јер смо сви поријеклом са села-рекао је Гаговић.

Он је похвалио пројекат “Рука руци” у којем учествује дуже од три године. -На савјетовањима смо слушали угледне професоре који су нам пренијели доста знања, а ми сад гледамо да то знање даље ширимо-казао је Гаговић.

Богатство здраве хране и домаћих производа и на штанду породице Пејовић, показује да пољопривреда тражи максималну ангажованост,  али да се од ње ипак може живјети.

-Породично се бавимо овим послом, узгајамо житарице, хељду, јечам, раж, кукуруз. Представили смо кукурузне хљебове, слана и слатка пецива, производе од хељдиног брашна, сушено воће, крушка, шљива, дуња-наводи Мирослав Пејовић.

Бројни купци свратили су и  до штанда Есме Габеле из Устиколине, која је представила домаће џемове, сокове, слатко, салате, ајвар.

-Све је здраво и природно, то је и најважније. Најздравији је пекмез, мада сам га већ продала. Ту је и слатко од шљива. Јас ам пензионер и добро ми дође свака зарада-рекла је Габела.

Лејла Брулић, предсједник сарајевског Удружења за помоћ и развој “Хајде”, које је реализовало овај пројекат, каже да је циљ изложбе промоција пољопривредника и упознавање јавности о њиховој производњи.

-Да људи виде и пробају све ове специјалитете, да би се поспјешила продаја, а надамо се да би ови производи могли доспјети и на полице тржног центра у чијим смо просторијама организовали изложбу-рекла је Бурићева.

Она је додала да је посјета предавањима о пластеничкој производњи била велика и да су пољопривредници захваљујући стеченом знању повећали своје приходе.

Изложбу су посјетили и начелници двије општине, који су најавили наставак међуопштинске и међуентитетске сарадње.

-Федералном Министартву за избјеглице и расељене послали смо три заједничка пројекта, којима желимо да реконструишемо путну мрежу на ентитеској граници и асфалтирамо два пута који користе становници обје општине-рекао је начелник општине Фоча Радисав Машић.

Начелник општине Фоча-Устиколина Зијад Куновац истакао је да се оваквим пројектима обједињују пољопривредници из двије општине, чиме постају конкурентнији на тржишту.

-Побољшањем инфаструктуре желимо да помогнемо произвођачима малина који живе на том подручју, да лакше комуницирају и да своју робу лакше пласирају на тржиште-рекао је Куновац.

Пројекат “Рука руци-три” финансирала је Амбасада САД у БиХ са 25.000 долара, а општине Фоча и Фоча-Устиколина учествовале су са по 2.000 КМ.

У оквиру овог пројекта организовано је више пољопривредних савјетовања о пластеничкој производњи, корисницима је подијељен материјал за рад у пластеницима, а изложба здраве хране је његова завршна активност.

Поделите: