Search
Close this search box.

ТРАДИЦИОНАЛНИ БОЖИЋНИ КОНЦЕРТ У ФОЧИ: МИР БОЖЈИ, ХИРИСТОС СЕ РОДИ

У Фочи се Божић и празници везани за њега најсвечаније прослављају и обилују лијепим обичајима, који вријеме од неколико недеља око Божића чине најљепшим и најсвечанијим периодом у цијелој календарској години. Тако је било и синоћ на традиционалном Божићном концерту одржаном у фочанском Центру за културу и информисање на чију сцену су бројни домаћи интепретатори донијели радост Божића.

Божићу се зарадовало и старо и младо, и мушко и женско. Низале су се пјесме, игре, изворни традиционални звуци доносећи празнично блаженство. Уз топлу атмосферупостигнуту захваљујући посебној важности самог поводаи топле ријечи бесједе протојереја-ставрофора, декана Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ у Фочи, Дарка Ђога:

-Од рођења Христовог на овамо ми сваког Божића, ма гдје били, идемо тамо одакле јесмо, и Богу казујемо колико нас је и какви јесмо. У то доба када је било потребно да се роди Син Божији, не роди се ни у граду великом Јерусалиму у коме је пострадао, чак ни Назарету, градићу у којем је одрастао, него у Витлејему, малом мјесташцету које по топлини људи који су тамо постојали, по томе што је велики по својој прошлости и што су из њега цареви излазили подсјећа на нашу Фочу. То нас научи заувијек да се једно мјесто не мјери по томе колико људи живи у њему, него какви су ти људи, не мјери по томе колико кола на једном мјесту има и каква су та кола, него да ли је човјек у том мјесту спреман да прими Богочовјека-поручио је декан Ђого.

Публику су игром из Црне Траве и Драгачеваодушевили, али и разиграли чланови КУД-а “Фоча”. Кажу да су кроз игру заједно са својим суграђанима клицали о Божићу и ради Божића. Празнику рођења Богомладенцазапјевали су и пјевачка група “Плави невени”, фрулаши и гуслари. Још једном су показали да од Божића до Светог Јована нема љепших у години дана:

-Мислим да је ово изузетно добра манифестација која показује да наше културно насљеђе не треба да пустимо забораву, већ да га његујемо и преносимо на будуће нараштаје-рекао је Раде Паповић, предсједник Гусларског друштва „Херцег Шћепан“.

Организатори концерта, општина Фоча и Центар за културу и информисање настоје да се у Фочи очува традиција радовања Божићу и његује културно насљеђе, као и да Јануарске културне и духовне свечаности буду приказ заједништва и окупљања.

-У нестрпљивом ишчекивању најрадоснијег празника показујемо да имамо жељу, хтијење, могућности и знање да сачувамо оно што јесмо- рекао је Владимир Пантовић, директор Центра за културу и информисање.

Уз традиционални поздрав „Мир Божји, Христос се роди“, протојереј-ставрофор Дарко Ђого поручио је да „Мир Божји не би требало да буде само на уснама, већ да мир пренесемо људима како би они видјели да ми то живимо свим срцем својим“.

Поделите: