Search
Close this search box.

ПОТПИСАН УГОВОР ЗА ОБНОВУ ЖЕЉЕЗНОГ МОСТА НА ДРИНИ

Уговором вриједним три милиона марака, који су данас потписали начелник општине Фоча Радисав Машић и представници предузећа „Еникон градња“ из Зворника у Фочи, почиње дуго ишчекивана обнова жељезног моста на Дрини, који је срушен приликом НАТО бомбардовања. За десет мјесеци, колико је рок за извођење радова, Фочаци ће добити модеран мост са двије коловозне траке како би се саобраћај одвијао у оба смјера, двије пјешачке стазе које ће од коловоза бити одвојене жељезном конструкцијом.

POTPISIVANJE UGOVORA I

Жељезни мост на ријеци Дрини на улазу у Фочу годинама је био стална опасност за возаче и пјешаке, а на њему је забиљежен и један смртни случај, као и бројне повреде. Нови мост сачуваће првобитни изглед, како то налаже његов статус националног споменика културе БиХ.

За овај капитални пројекат од вишеструког значаја за локалну заједницу средства ће заједно обезбиједити Општина Фоча и Влада РС, рекао је начелник општине Фоча, Радисав Машић:

-Ми смо из кредита обезбиједили 300 000 марака, Министарство саобраћаја и веза РС обезбиједило је 400 000 марака и Влада РС 600 000 марака за 2016.годину. Преостали дио иде у наредних пет година, а ми ћемо се потрудити да то и обезбиједимо. Ово је за нас велики догађај и једна честитка свим нашим грађанима за Нову годину у којој ћемо, између осталог, добитии нови мост на ријеци Дрини-рекао је Машић.

most-buduci-izgled-800x532

Извођач радова, зворничко предузеће „Еникон градња“ обећава да ће повјерени посао завршити у предвиђеном року, а као подизвођача ангажоваће локално предузеће „Србињепутеви“.

-Први припремни радови биће санација самих темеља моста, затим демонтажа старе конструкције моста и постављање нове. Имали смо претходна искуства на сличним псоловима, нaрочито на изградњи челичних конструкција што је управо и предмет уговореног посла-рекао је директор фирме „Еникон градња“, Мирослав Лазаревић.

Зимски период извођач радова искористиће да фабрички припреми жељезну конструкцију, тако да ће на прољеће услиједити земљани радови и монтажа нове конструкције моста.

Овим капиталним пројектом Фоча ће коначно добити модеран мост преко Дрине, који магистрални пут повезује са Универзитетском болницом Фоча, Медицинским факултетом, Студентским домом, који ће ускоро бити усељив за 340 студената, Казнено-поправним заводом и градским насељем Доње Поље.

Поделите: