Search
Close this search box.

СЛИЈЕДИ КОМПЛЕТНА ЗАМЈЕНА УЛИЧНЕ РАСВЈЕТЕ У ФОЧИ

У Фочи је успјешно реализована замјена дијела постојеће расвјете ЛЕД расвјетом у оквиру пројекта “Енергетска ефикасност у удружењима општина” који се спровoди посредством Савеза општина и градова, у сарадњи са Њемачким друштвом за међународну сарадњу /ГИЗ/, а финансира од стране њемачког Министарства за економску сарадњу и развој и Швајцарске развојне агенције.

Тридесет девет штедљивих лед сијалица постављено је у улице Краља Петра, Николе Пашића и дијелове Светосавске и Цара Душана.

На данашњем састанку представника општине са имплементаторима пројекта истакнуто је да је ово увод у комплетну замјену јавне расвјете у Фочи, чиме ће бити остварена уштеда од 60 одсто у односу на садашњу потрошњу.

-Укупна вриједност пројекта ЛЕД расвјете у Фочи је 25 000 КМ, од чега су донаторска средства 10 000, а општинска 15 000 марака. Ми смо већ расписали тендер за замјену штедљивих сијалица за преостале дијелове града-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

led rasvjeta

Пројект менаџер испред Њемачког друштва за међународну сарадњу /ГИЗ/Дубравка Бошњак рекла је да се пројекат енергетске ефикасности, чија је вриједност миллион марака,  спроводи у БиХ, Србији, Македонији Црној Гори и Косову.

-Осам пилот пројеката имплементирано је већ у БиХ, а општина Фоча једна је од пет општина и градова у РС која је препознала значај и циљ овог пројекта, што нам је изузетно драго-рекла је Бошњак.

За координацију пројекта на подручју РС био је задужен Савез општина и градова

-На јавном позиву учествовало је више од 20 општина и градова Српске, а изабрани су најбоље оцијењени пројекти чији су ефекти најдјелотворнији. Поред Фоче, изабране су општине Градишка и Нови Град, као и градови Требиње и Бијељина,рекао је Предраг Пајић, пројект менаџер Савеза.

Поделите: