Search
Close this search box.

НА ПРОЉЕЋЕ КРЕЋЕ ИЗГРАДЊА ПУТА ДЕСНОМ ОБАЛОМ ТАРЕ

Механизација оружаних снага БиХ на прољеће ће почети пробијање макадамског пута десном обалом ријеке Таре који че коштати око милион и по марака, истакнуто је на данашњем састанку руководства општине Фоча са министром спољне трговине и економских послова БиХ Мирком Шаровићем, министром саобраћаја и веза РС Неђом Трнинићем и министром трговие и туризма РС Предрагом Глухаковићем.

Изградња овог пута омогућиће бржи развој рафтинг туризма и окончати проблеме рафтера који се појављују током туристичке сезоне на тромеђи БиХ, Србије и Црне Горе.

foca sastanak ministri

Радисав Машић, начелник општине Фоча рекао је да је општина уз помоћ Министарства трговине и туризма РС израдила пројекат за чију реализацију су потребна материјална средства која ће се обезбиједити заједничким учешћем са ентитетским и државним министарствима.

-Предстоји нам да завршимо експропријацију земљишта на том подручју и да кренемо у реализацију коју смо планирали не на принципу тржишне економије, већ учешћем свих који могу помоћи, од Оружаних снага до свих ових министарстава. Тако ће инвестиција бити много мања него када би се расписао тендер. Милсимо да на овај начин отварамо и цијело подручје које је на десној обали ријеке Таре одсјечено од свих комуникација и да ће то помоћи да се развије и сеоски туризам-рекао је Машић.

SASTANAK FOCA I

У пројекат изградње пута десном обалом ријеке Таре укључиће се и Савјет министара БиХ. Заједничким снагама доћи ће се до циља, а то је унапријеђење свеукупне туристичке понуде и отварања ријеке Таре, рекао је Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ.

-На овај начин ми ћемо отворити и ову локалну заједницу и ријеку Тару која је наша посебна ријека. Овај пројекат пута је само прва фаза, јер мислим да цијелу причу треба ујединити у један цјеловит пројекат од интереса не само за локалну, већ за ширу заједницу-рекао је Шаровић.

foca sastanak ministri tara

Према ријечима министра саобраћаја и веза РС Неђа Трнинића и ово министарство ће активно учествовати у реализацији овог вишеструко значајног пројекта.

-Размотрићемо ове идеје мало детаљније и сигурно се укључити у реализацију, јер је све ово на опште добро читаве Републике Српске-истакао је Трнинић.

Република Српска посљедњих година препознатљива је по све већој заинтересованости домаћих и страних туриста за авантуристички туризам на њеним јединственим дестинацијама, а нарочито за рафтинг.

SASTANAK FOCA IV

Изградња пута уз Тару омогућиће већи развој ове туристичке дисциплине у овом дијелу Српске, сматра министар трговине и туризма РС, Предраг Глухаковић.

 -На овај начин ријешићемо многа питања која су до сад била проблем, нарочито компликације са којима се годинама суочавају рафтери и туристи приликом преласка границе на Шћепан Пољу. Надам се да ћемо тако заокружити наш турситички производ од НП „Сутјеска“ до Андрићграда у Вишеграду и још нам предстоји да ријешимо саобраћајницу Шарганске осмице и да све то спојимо како бисмо изашли на море. Сигуран сам да Република Српска, у области туризма, очекује боље дане-истакао је Глухаковић.

Поделите: