Search
Close this search box.

СРЕДЊА БОГОСЛОВСКА ШКОЛА У ФОЧИ ПРОСЛАВИЛА КРСНУ СЛАВУ: УЗРАСТАЊЕ У ВРЛИНИ У РАСАДНИКУ ЗНАЊА И ДУХОВНОСТИ

Служењем литургије и ломљењем славског колача средња Богословска школа „Свети Петар Дабробосански“ у Фочи прославила је данас своју крсну славу.Свету литургију у Цркви Светог Василија Острошког и Светог Петра Дабробосанског на Велечеву служио је игуман манастира Житомислић Данило Павловић уз саслужење више свештеника.

Једна од осам богословских школа и једина у БиХ оваквог типа израсла је у прави расадник знања и чувар духовности на овим просторима, а тренутно у овом училишту петогодишње знање стиче 85 ученика из свих крајева Српске, БиХ, Србије и Црне Горе.

bogoslovija

Ову крсну славу млади богослови дочекују уз броје промјене и новине које су побољшале и наставу и живот у интернату.

-Трудимо се да сваке године учинимо што више и боље, а ове године смо реновирали фискултурну салу, собе, тоалете, све захваљујући Митрополији и епископу Григорију. Осим тога, уведене су промјене у оцјењивању, први пут уведена је јединица као оцјена за вредновање успјеха и рада и одређене промјене приликом полагања матурског испита-рекао је архимандрит Лазар Лазаревић, ректор Богословије.

Славиша Топаловић ученик четвртог разреда Богословије задовољан је уведеним новинама, али и начином живљења и стицања знања у овој установи.

-Напарављена нам је фискултурна сала, освјежене собе, трпезарија, гријање, све је прелијепо. Велика је разлика у односу на претходне године, тако да сада имамо много боље услове за рад и друге активности-каже Топаловић.

bogoslovija 4

Богословија у Фочи, заједно са Богословским факултетом “Свети Василије Острошки”, насљедник је некадашање сарајевске Богословије. Прва генерација ове средње школе били су ученици Богословије “Света три јерарха” из Крке, који су због прогонства из Хрватске, школовање 1996. године наставили у Фочи. Од 2001. године школа носи име Светог Петра Дабробосанског.

-Некадашња сарајевска Богословија нашла је право мјесту у Републици Српској гдје ће моћи да се развија и дуговјечно ради. Министарство и Влада РС помажу развој васпитања и образовања у РС, а самим тим и ову установу-рекао је министар просвјете и културе РС Дане Малешевић и додао да очекује да ће до краја октобра нова зграда Богословског факултета и студентски дом бити завршени, а до краја децембра и усељени.

bogoslovija 3

Фоча је једини град у РС који има привилегију да на својој територији има двије врло важне установе Српске православне цркве, Богословију и Богословски факултет, рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

-То је школа која је расадник младих богослова, школа која је нада наше Српске православне цркве и школа коју треба његовати, јер по томе шта је она данас препознатљива је цијела Фоча и РС. Општина Фоча ће на сваки начин помагати и подржавати рад ове школе, а тако је било свих ових година-рекао је Машић.

Данашњој прослави у Фочи присуствова је и изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, као и многе личности из културног и јавног живота Фоче и РС.

Поделите: