Search
Close this search box.

ФОРМИРА СЕ ЗАЈЕДНИЧКО ПРЕДУЗЕЋЕ “ЕНЕРГАНА-ФОЧА”

Скупштина општине Фоча усвојила је на 28. редовној сједници одлуку о учешћу општине у оснивању друштва са ограниченом одговорношћу „Енергана-Фоча“ заједно са чешком фирмом „Енерго алфа Праг“.

Ово је почетни корак у намјери општине и чешких инвеститора да у Броду на Дрини подигну термоелектрану која би уједно била и градска топлана, односно да активирају незавршену „Нову енергану“ бившег Дрвног комбината „Маглић“.

Влада Републике Српске је у власништво општине Фоча пренијела објекат „Нове енергане“, који је купила у процесу стечаја „Маглића“.

Начелник општине Фоча Радисав Машић рекао је да би на овај начин могао бити ријешен проблем гријања града.

-Поред тога, обезбиједили бисмо енергију за погоне у Индустријској зони на Броду, а дио електричне енергије бисмо пласирали у систем Електропривреде-рекао је Машић.

Он је истакао да би, према првим процјенама, инвестиција могла износити око 50 милиона евра, те да општина у заједничко предузеће уноси постојећи објекат, док су остало улагања чешке фирме.

Одлуком је прецизирано да ће општина са чешком фирмом закључити посебан уговор којим ће бити регулисани међусобна права и обавезе, а коначну сагласност даће Скупштина општине.

Одборници су усвојили Приједлог одлуке да Општина Фоча купи стари хан у рушевном стању Мехмед-паше Кукавице, национални споменик из 18. вијека, који се налази у старом дијелу града, у Пријекој чаршији, а који је од 2001. године у приватном власништву Усвојена је и Стратегија руралног развоја општине Фоча, извјештаји тржишне, здравствено-санитарне и ветеринарске , урбанистичко-грађевинске и водопривредне инспекције, као и комуналне полииције за период од јануара до јуна прошле године.

Одборници су до краја скупштинског засjедања информисани о квалитету воде за пиће на подручју општине, као и о активностима удружења грађана и невладиних организација са подручја општине и утрошку средстава из буџета Општине Фоча у 2014.години.

Поделите: