Search
Close this search box.

OДРЖАНА ШЕСТА КОНФЕРЕНЦИЈА БЕБА: ПОВЕЋАЊЕ НАТАЛИТЕТА-ЗАДАТАК НАДЛЕЖНИХ

 

Манифестација „Конференција беба“ чији је циљ афирмисање наталитета јачањем истинских вриједности породице, окупила је у синоћ на Градском тргу у Фочи 127 беба до двије године старости рођених у протекла 24 мјесеца.

Са шесте смотре беба, коју заједно оранизују општина Фоча и ресорно министарство,  поручено је да су промоција породице и здравог рађања, као и повећање броја рођених приоритети надлежних институција.

KONFERENCIJA BEBA 3

Дјечица, њихове  маме, тате, баке и деке, заиграли су и запјевали на фочанском тргу уз забавне кореографије малишана Дјечијег вртића “Чика Јова Змај” и “Клинцограда”.

За сат времена дружења изабрали су трочлано предсjедништво. Титулу предсједнице понијела је Магдалена Живановић, рођена 31. маја, прва потпредсједница је Невена Пљеваљчић, која је на свијет дошла три дана прије предсједнице, док је двогодишња Марија Тешевић изабрана за другу потпредсједницу.

KONFERENCIJA BEBA 4

За најпородицу проглашена је породица Тање и Јадранка Кулић са петоро дјеце, од којих најмлађе има шест мјесеци, а најстарије петнаест година.

-Није лако, потребно је много чега за вишечлану породицу попут нас, највише психичке и физичке снаге, али је много више лијепих момената и тренутака, које свакодневно доживљавамо са дјецом и то је оно што се никаквим парама не може да плати-истакла је мајка Тања Кулић.

DSC00028

Сви су награђени новчаним и другим пригодним наградама, које је обезбиједила општина Фоча. Све бебе из Предсједништва награђене су са по двије стотине конвертибилних марака, а нај породица са 400. Замјеница начелника општине Раденка Срндовић истакла је да је породица стуб друштва, а да пораст наталитета мора бити заједнички задатак свих институција, од локалних до републичких .

-Поред ових промотивних активности, свако новорођено треће, четврто, и наредно дијете, подржавамо са 1.000. марака, затим планирамо увијек средства и по основу рођења дјетета чији родитељи нису запослени, за те намјене планирано је 50 000 марака-рекла је Срндовићева и додала да општина посљедњих година издваја средства и за подршку вантјелесној оплодњи.

srndovic konferencija

У Фочи је посљедњих година наталитет у опадању. Од почетка ове године рођено је педесет осам беба. Организатори Конференције беба очекују да ће наредних година број новорођених Фочака бити већи, што је и задатак ове манифестације, која се осим Фоче , организује у још 23 општине и града у РС.

Поделите: