Search
Close this search box.

ОСМИ СИМПОЗИЈУМ ХИРУРГА РС И СРБИЈЕ У ФОЧИ ОКУПИО ДВИЈЕ СТОТИНЕ ЕМИНЕНТНИХ СТРУЧЊАКА

 

Осми симпозијум хирурга Србије и Републике Српске са међународним учешћем окупио је у Фочи око 200 хирурга из више од 30 здравствених установа из БиХ, Србије и Црне Горе, који ће током три дана присуствовати стручним предавањима о више тема из области онкологије, односно о хируршким захватима при лијечењу разних видова карцинома.

Хирурзи су сагласни да се константно уанпријеђује квалитет хируршких услуга, едукује кадар и примјењују нове савремене и ефикасне методе.

У Хируршкој секцији Српског љекарског друштва из Србије истакли су да хирургија у здравственим установама у Српској има одређен ниво који је вриједан поштовања, али да може свакако бити бољи, што зависи од улагања у ову област и опрему.

-Хирургија у Републици Српској биљежи напредак и могу да констатујем да је Фоча направила корак напријед у разним областима хирургије, што је оптимистично. Данас савремена хирургија подразумијева врхунски обученог хирурга и најновију технологију-истакао је Небојша Станковић, предсједник Хируршке секције Српског љекарског друштва из Србије.

Начелник Хируршког одјељења Универзитетске болнице у Фочи Радмил Марић рекао је да овогодишњи симпозијум третира проблематику која је најучесталија.

-То су малигнитети дебелог цријева, желуца, дојке. Мислим да Српска заслужује да се овој проблематици посвети више пажње, јер ће онколошка хирургија тражити много више ангажовања, посебно Министарства здравља, али и цијеле заједнице-рекао је Марић идодао да су превенција и рана дијагностика најбитнији у лијечењу малигних болести, те да овакви скупови доприносе размјени позитивних искустава и усвајању савремених хируршких метода.

Специјални гост симпозијума, предсједник Асоцијације за лапароскопску и ендоскопску хиругију Мађарске Јанош Бежила одржао је предавање о лапароскопској операцији дебелог цријева.

Он је истакао да је предност лапароскопске операције прије свега за пацијента који се брже опоравља и брже враћа нормалном животу, да ипак у првим годинама примјене овај вид операције, због великих улагања, није био исплатив, али да је захваљујући великом труду здравствених радника, осигуравајући завод преузео финансирање.

Симпозијум у Фочи организују овдашњи Медицински факултет и Универзитетска болница у сарадњи са Удружењем хирурга Републике Српске и Хируршком секцијом Српског лекарског друштва, под покровитељством Министарства здравља и социјалне заштите РС, Министарства науке и технологије РС и Општине Фоча.

Поделите: