Search
Close this search box.

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 72. ГОДИНЕ БИТКЕ НА СУТЈЕСЦИ 13. ЈУНА

 

У организацији Одбора за његовање традиција одлободилачких ратова Владе РС у Долини хероја на Тјентишту ће 13. јуна бити обиљежена 72. годишњица Битке на Сутјесци.
Према програму обиљежавања, за 11.00 часова планирано је полагање вијенаца и цвијећа на споменик и спомен костурницу на Тјентишту, у 11.20 обраћање званичника, а након тога биће уприличен пригодан културно-умјетнички програм.
Предсједник Пододбора Владе РС за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић каже да се очекује долаза око хиљаду учесника, поклоника тековина НОБ-а, али и млађих генерација.
-Свима је познато да је српски народ у протеклом рату био антифашистички и ми не желимо да нам ту значајану улогу неко узме или преотме. Добили смо најаву да ће учесници доћи из Црне Горе, Србије. широм РС, најављена је и делегација САБНОР-а из Федерације БИХ. Имамо потврду да ће на обиљежавање доћи и министар рада у Влади Србије Александар Вулин, представници Амбасаде Србије и Русије, као и високе званице из Српске-рекао је Дуњић.
Општина Фоча, као домћин јубилеја битке нa Сутјесци, обезбиједиће све услове да догађај протекне у најбољем реду.
-Поред тога организоваћемо бесплатан аутобуски превоз за све из Фоче који желе да присуствују догађају и омладини која жели да присуствује овом догађају. То ћемо исто поновити и 14. јуна када је најављен скуп САБНОР-а Федерације-рекао јеМашић.
Битка на Сутјесци, односно Пета офанзива или операција “Шварц”, одвијала се од 15. маја до 15. јуна 1943.године на просторима Црне Горе, источне Херцеговине и источне Босне, а завршне и најкрвавије борбе су се одиграле на подручју ријеке Сутјеске и околним планинама.
У току тих 30 дана борбе, погинуло је више од 7.365 бораца, 300 командира и политичких комесара чета и њихових замјеника, односно 75 комплетних команди чета. Међу погинулима је и преко 600 жена бораца, од којих је близу 300 болничарки. Осим што је битка донијела важне посљедице за ток Другог свјетског рата, оставила је огроман значај на политичку будућност ових простора.

Поделите: