Search
Close this search box.

СО ФОЧА: ЗАПОСЛЕНОСТ БИЉЕЖИ БЛАГИ РАСТ

Одборници Скупштине општине Фоча одлучили су, на 26. редовној сједници, да висина боравишне таксе која се наплаћује у угоститељским објектима за смјештај на подручју фочанске општине умјесто досадашње 1 КМ, буде повећана на 1,50 КМ.

Одборници су закључили да се мора повећати контрола пријављивања броја ноћења туриста и наплата боравишне таксе, јер је, како су оцијенили, недопустиво је да од 21 привредног субјекта који се у Фочи баве рафтингом, девет њих у прошлој години није пријавило ниједног госта, а да је осталих 12 субјеката, на име боравишне таксе, општинској Туристичкој организацији уплатило свега 4.615 КМ.

Укупни приходи Туристичке организације Фоча на основу плаћања боравишне таксе у 2014. години износили су 11.980 КМ.

– Од тога 20 одсто средстава иде републичкој, а 80 одсто општинској Туристичкој организацији. Средства која одлазе на локал користе се  за унапријеђење и активности на побољшању туризма и туристичке понуде-појаснила је  Раденка Срндовић, замјеница начелника општине Фоча.

Одборници су указали да је број гостију најважнији параметар на основу којег се могу тражити средства од виших нивоа власти за унапређење туристишке инфаструктуре, а да, уколико се не повећа ефикасност наплате, нема смисла захтијевати изградњу пута уз ријеку Тару.

Скупштина је усвојила закључак којим подржава извршну власт да путем надлежних институција и свим расположивим средствима повећа степен наплате боравишне таксе.

Одборници су информисани и о стању у предузећима „Извор“ и „Комуналац“ и упознали се да су оба ова предузећа, због све веће економске немоћи становништва, суочена са слабом наплативошћу услуга које пружају. Информисани су и о наплативости пореза на непокретности на подручју општине и усагласили се да је солидна наплативост ових обавеза.

Замјеник правобраниоца РС у канцеларији у Фочи Слава Мандић, представљајући Извјештај о раду Правобранилаштва за прошлу годину, истакла је да ова институција има одличну сарадњу са општином Фоча. Начелник општине Фоча Радисав Машић, такође је указао на одличну сарадњу са Правобранилаштвом и додао да у протеклом периоду општина Фоча није изгубила нити једну тужбу.

Представници локалног парламента информисани су и о стању у области привреде на подручју општине. Опозиција је критиковала власт да не привлачи инвеститоре, не ради довољно на поправљању укупне привредне слике, те да су бројна привредна предузећа презадужена.

Начелник општинског Одјељења за привреду Игор Ћурчић рекао је да је општина тек од ове године добила земљиште и ресурсе које може да понуди потенцијалним инвеститорима, појаснивши да је простор Ливаде, намијењен за пословну зону, шанса за нове инвестиције. Замјеница начелника општине Раденка Срндовић рекла је да локална власт, колико може ради на унапријеђивању  привредног амбијента, али да сами не могу много да интервенишу, без помоћи са републичког, државног и глобалног нивоа.

Одборници су информисани да је у протеклој години дошло до повећања запослености на подручју општине, тако да је тренутни број заспослених 3 579 , док је број лица на Бироу тренутно 3 536, од чега је највећи број неквалификованих радника-734, односно квалификованих-1 440.

Усагласили су се да је потребно појачати контролу рада на црно и да оно што је прописано законом, треба спроводити у пракси.

До краја скупштинског зајседања представници локалног парламента информисани су и  о стању у области заштите животне средине, стању у области занатско-предузетничке дјелатности, као и о стању у области заштите од пожара.

Поделите: