Search
Close this search box.

ЗВАНИЧНО ОТВОРЕНА ЉЕТНА ТУРИСТИЧКА СЕЗОНА

Љетна туристичка сезона која би, према досадашњим очекивањима требало да буде успјешнија и богатија у односу на претходну, званично је отворена данас у НП „Сутјеска“ у Фочи, а најстарији национални парк у БиХ са јединственим природним благом, Сутјеска, традиционално је обиљежио Дан Европарка.
Начелник општине Фоча Радисав Машић, који је отворио туристичку сезону, рекао је да је туризам развојна шанса општине Фоча.
-Ми још нисмо искористили све природне и друге могућности који наш туризам овде пружа, а прије свега мислимо на природна богаства у НП „Сутјеска“ и на рафтингу ријеком Таром. Локална заједница је помогла и оним приватницима који су у овом дијелу привредне дјелатности препознали своју будућност, подржали смо и помогли да овде направе објекте, да отворе неке капацитете, који ће им омогућити да се баве туризмом. Исто тако мислимо да НП „Сутјеска“ може са још већим улагањима, која очекујемо од Владе РС и ресорног министарства, да обнови своју инфраструктуру и да још обогати туристичку понуду-рекао је Машић.

rafting maj
Овог љета ни фочански рафтери не би требало да имају проблема са преласком границе на Шћепан Пољу, јер су претходно представници локалне власти са црногорским општинама договорили да нови закон о рафтингу исто третира рафтере са обје стране границе.
-Ми смо и прошле године са црногорским властима потписали један споразум који је омогућио исти третман рафтерима, што ће се наставити и ове године, а када нови закон буде усвојен ријека Тара биће третирана као гранична ријека са истим правима рафтера и туристичких посредника и са једне и са друге стране-истакао је Машић.

rafting maj 3
Да су очекивања, да се у предстојећој љетној сезони значајано повећа број туриста, оправдана, свједоче подаци да су само у мају фочански туристички капацитети врвјели од туриста. Првомајски уранци довели су прве госте, рафтери су забиљежили на стотине ноћења, љубитеља авантуре широм свијета, НП „Сутјеска“ био је домаћин двије велике манифестације „Шумаријаде“ и “Бањалучке универзијаде“, а за викенд су већ најављене нове туре.
-Судећи по предсезони, имамо оптимизма, да ће ова љетна сезона бити успјешна, знатно боља него претходна, а и интересовања за нашу туристичку понуду од посјетилаца, на сајмовима на којима смо били у РС и Србији, такође указују на то. Многе искораке смо и сами направили, преко пројекта прекограничне сарадње смо отворили инфо центар у центру града, у оквиру којег је сувенирница и интерактивни излог, израдили бројне промотивне материјале и брошуре, а у припреми је и турситичка мапа. Редовно ажурирамо све наше сајтове и странице. Наши туристички радници проширили су капацитете и обогатили понуду-рекла је Љепосава Ђајић, директорица ТО Фоча.
Директор НП „Сутјеска“ Зоран Чанчар каже да би ова туристичка сезона могла бити једна од најуспјешнијих у послератном периоду. Само у мају ова установа забиљежила је 2500 ноћења, а готово сви капацитети резервисани су до септембра ове године.
-Радује нас што се омладина враћа Националном парку, кроз манифестације које организују студентске и омладинске организације, а у наредном периоду очекује се одржавање Пенолошких игара Републике Српске, фудбалског кампа, а у јулу музичког фестивала ОК фест-истакао је Чанчар.
Сутјеска је годинама уназад мамац за туристе са простора бивше Југославије, али све више гостију долази из Белгије, Холандије, Енглеске, Њемачке, Русије. Разноврсност понуде обећава да ће се странци и овог љета највише очаравати Сутјеском.

turisti uzivaju u prirodi Sutjeske

-Недавно смо имали посјету 140 пензионера из Сплита,који његују тековине НОБ-а, а крајем овог мјесеца имамо групу планинара из Словеније, а у јуну је традиционално обиљежавање Битке на Сутјесци-рекао је Чанчар.
У Националном парку се надају да ће Министарство туризма и трговине Републике Српске реализовати пројекат за који је аплицирала општина Фоча, а који подразумијева обнову расвјете уз магистралу кроз Тјентиште, те рестаурацију споменика “Битке на Сутјесци”.
Национални парк “Сутјеска” прошле године нашао се међу десет дестинација у БиХ које су посебне за туристе, а које је изабрала страница за путовања “травелисон.цом”. Фоча би до краја ове љетне туристичке сезоне могла да понуди још сличних дестинација.

Поделите: