Search
Close this search box.

USKORO POČETAK REKONSTRUKCIJE VODOVODA

Tenderska dokumentacija za prvu fazu rekonstrukcije fočanskog vodovoda, procijenjene na 2,4 miliona evra, spremna je i tender bi trebalo da bude raspisan u narednih desetak dana, rečeno je danas u Foči na predstavljanju ovog projekta.

Član međunarodnog projektnog tima Nenad Čolić rekao je da će postojeća dva primarna cjevovoda, koji su odavno prevaziđeni, biti zamijenjeni hidrauličnim sistemom i savremenim cjevovodom od izvorišta Lučka vrela do gradskog područja u dužini od 12 kilometara.

vodovod-4

On je pojasnio da je među više pratećih objekata planiran dopunski rezervoar za veću visinsku zonu, čime će se u drugoj fazi projekta omogućiti proširenje sekundarne mreže na prigradsko područje.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić ističe da je ovo najveća investicija u Foči u posljednjh 20 godina.

“Tender po međunarodnim standardima treba da bude otvoren 60 dana, a nakon toga odmah kreću radovi”, rekao je Mašić.

On je najavio da će se u drugoj fazi, za šta su već raspisani tenderi za izradu tenderske dokumentacije, izgrađivati sekundarni vodovod u gradu i naseljima Dragočava i Miljevina, te kanalizaciona mreža u gradu i Miljevini.

vodovod-3

Projektne aktivnosti u Foči počele su prije dvije godine, a za sve faze rekonstrukcije lokalna skupština je odobrila zaduženje do 10 miliona KM.

Projekat Vodovod i kanalizacija Republike Srpske u 23 opštine provode Vlada Srpske i Evropska investiciona banka.

Pomoćnik ministra finansija Republike Srpske za upravljanje investicijama Radmila Mihić kaže da je vrijednost kompletnog projekta 100 miliona evra, a da se realizuje kreditom Evropske investicione banke od 50 miliona evra, grantovima EU, švedske agencije Sida i drugih donatora od 35 miliona, dok ostatak finansiraju opštine i Vlada Srpske.

vodovod-5

“Širom Srpske organizujemo radove na terenu, koji su u nekim opštinama već završeni i građani već mogu da osjete korist. Rok otplate kredita je 25 godina, uz osam godina `grejs perioda`, a kamatna stopa za prve dvije tranše koje smo povukli bila je 1,5 odsto, što ova sredstva čini najpovoljnijim na tržištu”, pojasnila je Mihićeva.

Поделите: