Search
Close this search box.

ПОМЕН ЗА СТРАДАЛЕ ЦИВИЛЕ У ЈОШАНИЦИ

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем вијенаца у фочанском селу Горња Јошаница обиљежене су 23 године од стравичног јошаничког покоља, у којем су припадници Армије РБиХ на најмонструознији начин убили 56 српских цивила, цијело село похарали, бројне фочанске породиве завили у црно.

Злочин у Јошаници десио се на Никољдан, 19.децембра 1992.године. Родбина, потомци и преживјели због неприступачног пута нису у могућности да зими обиљеже помен на страдале, већ то већ годинама уназад обиљежавају у мају.

Сви се и послије више од двије деценије питају зашто правосудни органи ћуте над звјерски убијеним српских цивила и војника, над свирепо убијеном и недужном двоипогодишњом Данком Тановић, осмогодишњим Драженом Вишњићем, десетогодишњом Драганом, који су погубљени од више стотина припадника Прве Подринске бригаде Армије РБиХ из Горажда.

Правду и одговоре за јошанички покољ чекају бројни Фочаци, међу њима и преживјели свједоци.

– Било је страшно, не знам ни како сам остала жива. Пуцало се на све стране, горело је све, тај дан су убијали све што су стигли. Дали смо бојне изјаве Тужилаштву и у Требињу и Тужилаштву БиХ, али иако се знају починиоци овог злочина још увијек нико није приведен-прича Душанка Лаловић, преживјели свједок Јошанице, која је 1992.године имала само 17 година.

Организација породица погинулих и заробљених бораца општине Фоча покренула је недавно иницијативу да се у селу Јошаница одмах у близини споменика изгради спомен црква, у рату страдалим Јошанчанима. Земљиште за цркву уступила је породица Вишњић, која је највише страдала у стравичном никољданском покољу, а уз благослов Српске православне цркве, јуче си освећени темељи на овој спомен цркви.

– Одлучили смо да се крај споменика направи ова мала црква гдје ћемо се сваке године састајати и молити за наше страдале у Јошаници. Темељи су завршени, освештани, надамо се да ће изградња напредовати уз помоћ нашег народа-каже Славко Ђорђевић, предсједник Одбора за изградњу цркве, који је у Јошаници изгубио сестру и зета.

У злочину у Јошаници страдало, између осталих, троје дјеце, 18 жена, осам брачних парова, пет момака и три дјевојке.

-Истражним органима и свима који су надлежни и који су требали до сада да то ураде, упућујемо исто питање – када ћете коначно овај злочин привести правди. Ако Јошаница није злочин, онда злочина нема-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

Изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Српске,  делегација општине Фоча , општинска и републичка борачка организација, као и општинска организација погинулих бораца и несталих цивила положиле су вијенце на споменик страдалим Јошаничанима

У знак сјећања на настрадале у никољданском покољу, трећу годину заредом организовано је ходочашће у Јошаницу, а међу ходочасницима који су пјешачили око 13 километара од споменика у Фочи до споменика у Горњој Јошаници, било је Фочака свих узраста, дјеце, студената, младих богослова.

Поделите: