Search
Close this search box.

ОБИЉЕЖЕНА КРСНА СЛАВА ОПШТИНА И ХРАМА СВЕТИ НИКОЛА: ФОЧА ПОКАЗАЛА САБОРНОСТ

Служењем литургије, свечаном литијом кроз град и славским обредом  општина Фоча и Храм Светог Николе прославили су данас крсну славу пренос моштију Светог Николаја.

Након служења свете литургије и славског обреда у храму Светог Николе , уз присуство неколико стотина суграђана, међу којима су били и представници локалне управе, услиједила је свечана литија кроз град, заустављајући се на више мјеста да би биле прочитане молитве.

Литија се зауставила испред споменика палим борцима и цивилима одбрамбено-отаџбинског рата  гдје су делегације општине, борачке и организације породица палих бораца положилицвијећеи вијенце. Након тога у згради Општине обављен је  славски обред.

Јереј Миљан Рађеновић исказао је задовољство традиционалном литијом и саборношћу Фочака.

-Ништа љепше нема ни сложније када су брћа и сестре хришћани на заједничкој молитви и заједничарству, гдје Богу благодарисмо и Светом оцу Николају, заштитнику овога града. Свима вама који овде радите и који помажете дјелотворност доброме народу да будете на корист заједно са нашом Српском православном црквом, да будемо прави хришћани и господа хришћанска, да идемо по закону, али прво по закону Божијем, па онда по закону људскоме. Оно што је Бог оставио и оно што је нама дао, ми да преносимо на вас, а ви да учите и подучавате-истакао је јереј Рађеновић.

Начелник општине Фоча Радисав Машић истакао је да се обичај литије кроз град проводи већ 22 године и да велики број грађана, посебно младих, који учествују у овом свечаном догађају, али и литургији, крсној слави општине дају пуни смисао.

-Ово је празник нашег сабрања, нашег радовања, празник када једни другима треба да опростимо све оно што нисмо једни другима урадили како су они очекивали од нас и да једни другима пожелимо све најбоље. Крсна слава је и породични празник, па свима који данас славе и свима нама који смо у овој општини да пожелим срећу и радост и да у овом граду буде пуно дјеце, радости и младости-рекао је Машић.

Програм обиљежавања крсне славе општине и храма Светог Николе почео је свечаном академијом у Градском позоришту.

Поделите: