Search
Close this search box.

УСВОЈЕН ИЗВЈЕШТАЈ О ИЗВРШЕЊУ БУЏЕТА ЗА ПРОШЛУ ГОДИНУ

Извјештај о извршењу буџета за прошлу годину, према којем су укупни приходи износили 10.227.517 КМ, а расходи 10.313.206 КМ усвојили су већином гласова одборници Скупштине општине Фоча.

У односу на прошлогодишњи ребаланс, који је планиран у износу од 11.200.000 КМ, укупни приходи реализовани су са 91,32 одсто.

Начелник Одјељења за финансије Мирјана Давидовић појаснила је да су изворни приходи у прошлој години износили 8.366.830 КМ, а да су остатак грантови, трансфери и кредитна задужења. Она је рекла да двије трећине општинских прихода представљају порези од ПДВ-а и од плата запослених.

Према њеним ријечима, забиљежени су позитивни помаци у наплати непореских прихода, па је у прошлој години од ренти, такси и других накнада наплаћено 1.160.000 КМ, што је за 99.000 КМ више него што је у том периоду издато рјешења за наплату.

Давидовићева је појаснила да је ово повећање резултат наплате заосталих потраживања из претходних година.

Највећу замјерку одборници опозиције имали су због тога што је, како су нагласили, ионако мала ставка за подстицај производном запошљавању од 40.000 КМ, реализована тек са 18 одсто, тачније што је за те намјене издвојено свега 7.200 КМ.

Већином гласова усвојен је и Програм уређења градског грађевинског земљишта за ову годину, којим је од већих инвестиција планирано асфалтирање Његошеве улице и моста на Ћехотини у ужем центру града, те улица Принципове, Зуке Џумхура и 1. маја.

Средствима из буџета општине планирана је и реконструкција тротоара у Улици краља Петра, као и изградња паркинга код Универзитетске болнице, спортског игралишта у Мјешајима.

Нови асфалт ове године требало би да добије и Светосавска улица у Доњем Пољу, која је једна од најдужих градских саобраћајница, а те радове финансираће Министарство за људска права и избјеглице БиХ.

Одборници су изабрали идејно рјешење за реконструкцију жељезног моста на Дрини, чија је процијењена вриједност 3.135.000 КМ и извршну власт задужили да сагледа све могућности финансирања и на некој од наредних сједница предложи коначну финансијску конструкцију.

Идејно рјешење урађено је у септембру 2012. године и подразумијева мост са двије коловозне траке, ширине шест метара и пјешачким стазама од 1,2 метра. До сада је општина Фоча за обнову моста обезвбиједила 300 000 марака, а Влада РС 400 000 КМ.

Начелник општине Фоча Радисав Машић објаснио је да постоји могућност финансирања обнове моста повољним аустријским кредитом, по моделу сличном оном из којег Универзитет у Источном Сарајеву финансира изградњу студентског дома и адапатацију Богословског факултета у Фочи.

Након додатних појашњења  начелника Машића, остављена је могућност извршној власти да направи рјешење, које може укључивати и евентуално кредитно задужење, а о чему ће коначану одлуку донијети СО.

Општински парламент одлучио је да, поводом Дана општине Фоча- 9. маја, новчане награде са дипломама ове године добију четири појединца и два удружења грађана, док највеће признање – Повеља општине другу годину заредом неће бити уручена.

На свечаној сједници 9. маја, новчане награде од 500 КМ биће уручене члану Спасилачког клуба „Волф“ Јелени Симовић, секретару Борачке организације Фоча Зорану Ђорему, кустосу фочанског музеја у пензији Драгици Ћурчић и истраживачу српске историје Петру Ашкраби. Осим појединаца, одборници су одлучили да награде и Омладински покрет Фоча и Удружење грађана са посебним потребама „Трачак наде“.

Поделите: