Search
Close this search box.

НЕМЈЕРЉИВ ДОПИНОС ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ У СПАСАВАЊУ ОД ПРИРОДНИХ И ДРУГИХ НЕСРЕЋА

Систем цивилне заштите у Српској неопходно је унаприједити, али и децентрализовати и ојачати локалне капацитете који имају велику одговорност приликом дјеловања у заштити и спасавању од природних и других несрећа. Истакао је ово у петак директор Републичке управе Цивилне заштите,Веселко Елез,који је поводом 1. Марта,Свјетског дана цивилне заштите посјетио Одсјек цивилне заштите општине Фоча.

Елез сматра да је локалне штабове цивилних заштита у Српској неопходно унаприједити и додатно опремити како не би долазило до пропуста или слабости овог система у ванредним ситуацијама.

-Тиме би комплетан систем Цивилне заштите РС био знатно ефикаснији, а то подразумијева, нову опрему, кадар, едукацију-рекао је Елез инагласио  немјерљив допринос Фочака приликом спасавања током мајских поплава.

Одсјек Цивилне заштите у Фочи чине професионални ватрогасци Територијалне ватрогасне јединице и добровољног ватрогасног друштва, специјална јединица WОЛФ, спелелолошко друштво “Урсус Пелеус” и бројни други субјекти  који су увијек спремни да дјелују у ванредним ситуацијама и помажу становништву. У свом дневнику рада у прошлој години уписали су бројне акције спасавања, али и редовне активности.  Гашења пожара, деминирање, уређивање града, само су неке од њих.

-Своју велику спремност и хуманост показали смо приликом мајских поплава, када смо заједно са суграђанима пружили сву неопходну помоћ угроженом становништву у Добоју, Бијељини, Шамцу и Шековићима, а прикупили смо помоћ у вриједност од 85.000 марака-рекао је шеф Одсјека Цивилне заштите у Фочи, Чедо Зеловић.

Он је додао да ће се у наредном периоду трудити да додатно оспособе јединице Цивилне заштите, али и, у складу са могућностима и средствим,а да обуче и повјеренике по мјесним заједницама.

-Трудићемо се да све своје активности наставимо, а посебно да поведемо рачуна о нелегалној градњи у приобалним подручјима, односно да упозоримо становништво на склањање материјалних добара у овим подручјима-рекао је Зеловић.

Одсјек цивилне заштите у Фочи суочен је са недостатком људства, средстава, али и савремене опреме који су им потребни да би своје активности подигли на још виши ниво. Начелник општине Фоча Радисав Машић, осим честитки упућених Цивилној заштити за бројне активности иуспјешно обављене задатке, обећао је и помоћ.

-Ми ћемо наставити да помажемо Цивилну заштиту кроз редовна буџетска средства, да она буде што опремљенија, а њене јединице мобилније и да могу да одговоре свим задацима-рекао је Машић.

Елез је у Фочи најавио да ће локални штабови цивилних заштита у Српској ускоро добити савремену опрему кроз средсва прекограничног пројекта са Црном Гором.

 

Поделите: