Search
Close this search box.

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У ЧАСТ ДУХОВНОГ РОДИТЕЉА, ПРОСВЈЕТИТЕЉА И ПРЕПОРОДИТЕЉА, СВЕТОГ САВЕ

Светосавска академија y част утемељивача српске цркве, државе и школства,и највећег светитеља и просвјетитеља српскога рода – Светог Саве, одржана је синоћ у Центру за културу и информисање. Академија је одржана у оквиру Јануарских свечаности,у организацији општине Фоча и Центра за културу и информисање

Хор Богословије “Свети Петар Дабробосански”, етно група КУД-а “Фоча” и ученици Основне музичке школе из Фоче на велику сцену фочанског Центра за културу, пред многобројну публику, пјесмом и музиком донијели су радост светосавља.

О Светом Сави, као првом српском архиепископу, учитељу, писцу, револуционару, законодавцу и државнику, у бесједи је говорио професор Православног Богословског факултета “Свети Василије Острошки”, Владислав Топаловић. Топаловић је рекаоје да је први српски архиепископ битна историјска личност, у вјерском и националном смислу и да је био зачетник школства код Срба, племенит и напредан човјек свог времена, са чиме се морају сложити и савремени критичари који га, како је рекао, данас неријетко оспоравају.

-Зар није Свети Сава, не само први српски архиепископ, него и први српски револуционар који се побунио против деспотије, богатства, притв круне и порфире. Он напушта богатсво које му је нуђено, одлази у добровољно сиромаштво, постаје монах на Светој Гори, као једином мјесту гдје се човјек онога времена могао описменити и образовати како би својим образовањем и радом дао допринос развоју људског друштва, од дивљаштва ка просвјећеном човјеку. Није ли Растко Немањић први српски миротворац који је спријечио братоубилачки рат, и није ли Растко Немањић први Србин и први човјек са наших простора који је имао међународни значај и углед-истакао је Топаловић.

Топаловић истиче да се данас обично погрешно мисли да је Свети Сава узор и икона само српским националистима. Свети Сава превазилази српство изнад којег се издигао, као симбол борбе за живот, знање, мир и једнакост сваког човјека,нагласио је Топаловић.

Свети Сава је темељ од кога у српском народу све потиче, рекао је начелник општине Фоча Радисав Машић.

-Са Светим Савом ми знамо ко смо, одакле смо и чији смо. Свети Сава је у наш српски народ увео духовност, књижевност, здравство, самосталност српске цркве, све у нашем народу. Он је осјетио да темељ сваке државе треба бити закон, да темељ сваког народа мора бити устав и да правила која је он записао у свом Законоправилу заправо и  јесу први темељи наше државности. Ако и за кога у нашем народу вриједи одредница први, онда је то Свети Сава-рекао је Машић.

На Светосавској академији начелник Машић даривао је златником Данијелу Продановић, мајку Иве Продановић, прворођене бебе у Фочи у 2015. години.

Са академије је поручено да због свих вриједности и заслуга, Свети Сава треба да буде прослављан вијековима, јер нас је научио како треба да се односимо у савременом свијету, да будемо људи, како је говорио блаженопочивши патријарх српски Павле, да ширимо љубав и мир, и да останемо своји на своме.

Поделите: