Search
Close this search box.

НАСТАВАК ГРАДЊЕ СТУДЕНТСКОГ ДОМА И НОВЕ ЗГРАДЕ БОГОСЛОВСКОГ ФАКУЛТЕТА

Адаптацијазграде бившег предузећа “Маглић” у којој ће бити сједиште Православног Богословског факултета “Свети Василије Острошки” биће завршена до почетка нове академске године, док ће друга фаза градње студентског дома, у коме би смјештај требло да добије 340 студената, бити завршена у наредних дванаест мјесеци.  Средства за ова два два пројектау износу од 3,2 милиона евра обезбиједила је Влада РС из кредитних средстава са Владом Аустрије.

Истакнуто је ово на данашњем састанку руководства општине Фоча са представницима Министарства просвјете и културе РС, Универзитета у Источном Сарајеву и републичке Дирекције за обнову и изградњу.

За прву фазу градње дома и куповину зграде “Маглића” за потребе Богословског факултета Влада РС је 2008. године обезбиједила три милиона марака.Прва фаза изградње студентског дома у Фочи завршена је још прије двијегодине, објекат је стављен под кров и радови су тада стали. Зграда “Маглића” је у међувремену пропадала, акашњење радова условила је компликована процедура у вези са добијањем новца из аустријске кредитне линије. Одлуку о задужењу од 10 милиона евра у пројекту “Модернизација факултета Универзитета Источно Сарајево фаза 2” према Влади Аустрије Влада РС донијела је 6. марта прошлегодине. Након ове одлуке, потписивања званичног уговора, тендерске процедуре и процедуре јавних набавки, кредитна средства постала су оперативна, а радови су, могли да почну.

У Министарству просвјете и културе РС кажу да је адаптација зграде Маглића за Богословски факултет у поодмаклој фази, а слиједи наставак грађевинских радова на студентском дому, како би сви радови били окончани у року од године дана.

-Ми смо овде пред почетак грађевинске сезоне и установили смо да практично неких формалних препрека нема за ове пројекте. Дирекција за обнову и изградњу РС, као надзорни орган, ће преузети свој дио послова и након састанка са извођачима радова фирмом, “Билфингер Вам “ у ресорном министарству, планирани радови се настављају-рекао је Бранислав Радиновић, секретар у овом Министарству.

Начелник општине Фоча Радисав Машић кажу да су ова два пројекта назначајније инвестиције за фочанску општину које, осим што ће утицати на побољшање студентског стандарда, пружају шансу и за отварање нових радних мјеста.

-Општина је испунила све своје обавезе када су у питању грађевинске дозволе, тако да извођач радова може да уђе у посао. Извођач радова има нашу пуну подршку када је ријеч о ангажовању наших локалних предузећа, али и радника-рекао је Машић.

Вијест о новој згради Богословског факултета и наставку изградње студентског дома обрадовала је више од 2.000 студената у Фочи, који већ друже вријеме чекају на нове просторије и услове студирања какве имају њихове колеге са других факултета у Српској. Студент Православног Богословског факултета “Свети Василије Острошки” у Фочи Драган Стојшин каже да ће коначно добити нове просторије и кабинете, без којих су годинама. Његов колега Горан Вучковић каже да је дом пријека потреба студената.

-Тиме ће се омогућити да повољније живимо и да квалитетно проводимо студентски живот-рекао је Вучковић.

Носилац радова на овим пројектима је аустријска фирма “Билфингер Вам” из Линца, која је као подизвођача ангажовала предузеће, “Грађење” из Источног Сарајева.

Поделите: