Search
Close this search box.

КРЕЋЕ ОБНОВА ПУТА ФОЧА-ШЋЕПАН ПОЉЕ

Начелник општине Фоча Радисав Машић разговарао је јуче у Бањалуци са министром саобраћаја и веза РС Неђом Трнинићем и представницима ЈП „Путеви РС“ о изналажењу рјешења за реконструкцију пута Фоча-Шћепан Поље. Договорено је да ће се, прије израде главног пројекта Фоча – Хум, са међудржавним мостом и израду студијске документације за побољшање пута Сарајево-Фоча, у наредна четири мјесеца приступити побољшању ове путне комуникације.

Машић каже да је са ресорним министром договорио да се прије почетка туристичке сезоне приступи обнови путне комуникације Фоча-Шћепан Поље. Посао на проширивању пута и стварању услова за безбједност саобраћаја у наредним мјесецима биће повјерен предузећу Путеви РС, које ће ангажовати извођаче радова.

-До почетка туристичке сезоне, а неки послови ће кренути чим вријеме дозволи, урадиће се много на обнови овог пута. Прва мјера је да ће се забранити саобраћај свим возилима преко 12 тона, што значи да аутобуси габарита преко осам метара дужине неће моћи саобраћати. Кривине са малим радијусом ће бити исправљене, направиће се нове позиде, израдити банкине раније, проширити пут гдје год је то могуће и у наредна четири мјесеца ови послови требају да се заврше. Инсистирали смо да се пут боље одржава и да контрола саобраћаја буде боља, као и да се изричито поштују саобраћајни прописи-навео је Машић.

Начелник Машић рекао је да је и раније упућивао захтјеве ресорном Министарству тражећи рјешења за путну комуникацију Фоча-Шћепан Поље.

Истиче да ће трајно рјешење понудити главни пројекат које је Министарство саобраћаја и веза Републике Српске усагласило са Европском комисијом за израду главног пројекта Фоча-Хум, са међудржавним мостом и израду студијске документације за побољшање пута Сарајево-Фоча.

-Оно што је чињеница је да се трајно рјешење види кроз међународни пројекат у сарадњи БиХ и Црне Горе, и то је пројекат који је сада у фази, изабран је извођач радова на пројектовању које би требало да буде завршено у овој години, а да инвестиција крене у наредној години. Инвестиција се састоји из двије фазе, прва је изградња тог пута са мостом који би био стотињак метара узводно уз Тару, а друга фаза обнова пута Фоча-Сарајево, односно изградња треће саобраћајне траке уз Рогој и низ Рогој. Оно што смо ми тражили јесте да се изградња овог пута не веже за иградњу Бук Бијеле што је раније била кочница бржег почетка радова на овој траси-рекао је Машић

Машић је нагласио да је пут према Шћепан Пољу веома битан за све грађане Фоче и да општина Фоча жели да створи све услове да овај пут буде безбједнији и функционалнији, али да се то мора реализовати у сарадњи са институцијама РС, БиХ и Црне Горе.

Истакао је да је проблем саобраћаја на путу према Шћепан Пољу актуелан деценијама уназад, и да саобраћајна несрећа која се недавно десила на овој путној комуникацији не треба да се користи за било какве друге сврхе, а посебно не за, како је рекао, политичку промоцију.

Поделите: