Search
Close this search box.

СЛОВАЧКА АМБСАДА ПОМАЖЕ ФОЧИ

Република Словачка посредством своје амбасаде у БиХ, додијелила је данас хуманитарну помоћ Општинским организацијама Црвеног крста у Фочи, Чајничу и Калиновику. Помоћ која се састоји из обуће, одјеће и  средстава за личну хигијену биће достављена најугроженијем становништву ове три општине.

У Општинској  организацији Црвеног крста Фоча кажу да је ово трећи контигент помоћи од Словачке амбасаде коју ће по приоритетима расподијелити својим корисницима.

-Ми ћемо ово дијелити према нашим циљаним групама, односно према узрасту коме буде одговарало, поготово што сада иде Нова година и баш нам је у правом тренутку дошло-рекла је Снежана Ковач, Секретар ОО Црвеног крста Фоча.

У Општинским организацијама Црвеног крста из Калиновика и Чајнича кажу да од раније сарађују са Словачком амбасадом, те да ово није прва помоћ који су од њих добили. Додали су да ће одјећа и обућа добро доћи угроженима нарочито у зимском периоду.

Словачка амбасада у БиХ, вођена принципом солидарности, често у виду грантова помаже установама и организацијама на подручју општине Фоча. У општини Фоча захвални на помоћи Словацима и истичу да са њима имају одличну сарадњу.

-Примјери Словачке амбасаде су лијепи примјер помоћи нашој општини. Представници ЕУФОР-а који овде имају своју јединицу сарађују са свима нама у општини и организовали су већ неколико акција које доприносе побољшању услова живота и стандарда. И ова данашња помоћ Црвеном крсту је добродошла, а посебно нас радује што да ово није посљедња помоћ, јер најављују да ће је наставити-каже Радисав Машић, начелник општине Фоча.

Амбасадор Републике Словачке у БиХ Јан Пшеница каже да је помоћ организацијама Црвеног крста у три општине иницирала мисија ЕУФОР-а, а обезбиједила три министарства Владе Републике Словачке.

-Нама је драго да је Словачка Република преко Министартсва одбране, Министарства вањских послова и Министарства унутрашњих послова обезбиједила ову помоћ. Није то први пут, Словачка је помогла БиХ и током и прије поплава у мају, а наставиће и даље да помаже-рекао је Пшеница.

Словачка амбасада наставиће да кроз различите пројекте помаже фочанске установе и организације. Обећали су да ће ускоро помоћи обнову фасаде на згради ОО Црвеног крста.

Поделите: