Search
Close this search box.

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О ИНВЕСТИРАЊУ ЧЕШКИХ КОМПАНИЈА У ТЕРМОЕЛЕКТРАНУ НА БРОДУ

У Бања Луци је јуче потписан  Споразум о сарадњи између општине Фоча и компанија “Екол” и “Енерџи Праг” из Чешке на реализацији пројекта комуналне инфраструктуре на подручју наше општине.

Начeлник Фоче Радисав Машић  је рекао да ће се на основу споразума градити термоелектрана која ће се снабдијевати властитим сировинама из Рудника мрког угља “Миљевина”, чиме ће се обезбиједити и електрификација и трајна топлификација општине.„Ми на овај начин рјешавамо један од наших највећих проблема и ово је посао који није дошао случајно, на овоме радимо већ годину дана. Представници чешких фирми били су у Фочи три пута и завршили су Студију за експлоатацију угља на Миљевини. Влада Републике Српске пренијела је имовину бивше Термоелектране на Броду у власништво Општине и то ће бити наше учешће у заједничком предузећу“, рекао је Машић и додадао да је са Електропривредом постигнут  договор да ће струја, која се произведе у тој термоелектрани, бити убачена у мрежу и да ће Фоча имати двосмјерно снабдијевање електричном енергијом, што до сада није био случај.

Начелник Машић је нагласио да ће услови и цијена гријања у Фочи бити много повољнији за грађане, а да је о томе, за сада, рано говорити. Представник компаније “Екол” Јаромир Завничек рекао је да су провјерена лежишта мрког угља “Миљевина” и да су чешке компаније које су заинтересоване за изградњу постројења увјерене да постоји сигурна база са дужином кориштења од 60 до 70 година.

Foto:PRESS

Поделите: